Antropologer i medierne

Udvalgte podcasts, artikler, interviews og tv-optrædener med antropologer ved Københavns Universitet.

Jens Sejrup i DR2 Deadline: Hval-aktivisten der har James Bond og Brigitte Bardot bag sig

21. August 2024: Tenure track Adjunkt Jens Sejrup har i dag medvirket i DR2 Deadline. Dagens udsendelse handler om miljøaktivisten Paul Watson, der er anholdt i Grønland og begæret udleveret af Danmark til retsforfølgelse i Japan. Jens Sejrup taler bl.a. om hvalfangstens kulturelle betydning i Japan, og hvilke overvejelser, de danske myndigheder bør have, hvis man skulle vælge ikke at efterkomme japanernes udleveringsanmodning. 

Hele udsendelen kan ses på DR TV (Jens Sejrups indslag starter ved 18:46)

Stine Krøijer i Jyllands-Posten: Engang sagde en shaman til Stine Krøijer, at hun boede i en ørken. Hun boede i Danmark

18. august 2024: Lektor Stine Krøijer har givet et interview i Jyllands-Posten. Hun har interesseret sig for verdens oprindelige folk, siden hun var 16 år. Hun ser dem som en mulig løsning på et af verdens største problemer. Selv FN er enig.

Læs hele artiklen på Jyllands-Posten (bag betalingsmur)

Henrik Vigh i Genstart: Seks stjerner fra narkobaronen

17. juli 2024: Professor Henrik Vigh har i dag medvirket i DR’s podcast Genstart. Dagens afsnit handler om Christy Kinahan som er storkriminel og eftersøgt for handel med narkotika, våben og mord i store dele af verden. I podcasten taler Henrik Vigh med vært Anna Ingrisch, om Europas ukronede narkokonge og hans trang til at skrive mad- og restaurantanmeldelser på Google.

Hør hele afsnittet på DRlyd.

Jens Sejrup i Deadline på DR2: Bør vi få børn for fædrelandet?

25. april 2024 Danmarks befolkning skrumper, og nu har den lave fødselsrate udløst en glødende værdidebat om kønsroller, ligestilling og familiemønstre. Det sker dog ikke alene i Danmark - verden over oplever lande en dalene fødselsrate, blandt andet Japan, som har en af de ældste befolkninger i verden. Tenure-track adjunkt Jens Sejrup medvirker i dette afsnit af Deadline for at tale om de samfundsmæssige konsekvenser af det lave fødselstal og den aldrende befolkning i Japan. 

Indslaget er ikke længere tilgængeligt.

Ayo Wahlbergs optrædender i forbindelse med sin forskning om reproduktion - Politiken, Weekendavisen, Kristeligt Dagblad, Berlingske, DR Lyd og TV2

1. februar 2024 medvirkede Professor Ayo Wahlberg i Politikens podcast Den Levende i indslaget FERTILITETSUDMATTELSE: Hvorfor vil vi ikke længere knalde for Danmark?. Ifølge Ayo Wahlberg er den faldende fertilitet ikke bare er udtryk for individuelle livsvalg, men for en udvikling, man kan sammenfatte med ordet fertilitetsudmattelse: ’Alt det her er produkter af det samfund, vi har skabt’.

13. februar 2024 Professor Ayo Wahlberg medvirker i TV2 Echos artikel "Ny udvikling i fødselstal giver eksperter grå hår – men 29-årig vil ikke være “fødemaskine”". "Vi har indrettet et samfund, som gør det meget vanskeligt at være forældre," mener Ayo Wahlberg. "Vi ser en præstationskultur, og flere som er stressede og udmattede på arbejdet og i familielivet."

26. februar 2024 medvirkede Professor Ayo Wahlberg i Weekendavisens podcast 24 spørgsmål til professoren i indslaget "Gider vi bare ikke at have børn længere?"  Fertilitetskrisen handler måske mere om kultur end om biologi, fortæller Ayo Wahlberg. Den frivilligt ‘børnefri’ gruppe er i vækst, og stadig flere lider af fertlitetsudmattelse. Men er selve ønsket om børn også mere kulturelt end biologisk?

Professor Ayo Wahlberg har samt medvirket i to artikler om fertilitetskrisen i Kristeligt Dagblad (bag betalingsmur):
14. februar 2024 Vi bliver stadig ældre, når vi får vores første barn. Forsker taler om ”en fertilitetsudmattelse”
27. februar 2024 Fertiliteten har ramt endnu et lavpunkt: ”Der er en regning at betale, når man går for sent i gang”

18. marts 2024 blev Ayo Wahlberg interviewet af Berlingske til artiklen "Vi troede, børn var meningen med livet. Nu slår forsker alarm: Vi orker ikke" (bag betalingsmur). Artiklen handler om den `fertilitetsudmattelse´ der har ramt klodens unge mennesker. Ayo pointerer, at vi som samfund står midt i en gigantisk forandring og at vi skal skrue på nogle knapper, hvis vi skal få flere børn. 

26. marts 2024 medvirkede Ayo Wahlberg også som ekspert i episoden Babydoom i Genstart-serien på DR Lyd. I episoden giver han sit bud på hvorfor vi ikke vil have flere børn og hvad stater kan gøre for af genskabe borgernes lyst til at sætte børn i verden.

Henrik Vigh i Politiken og i P1 Kulturen: Kokain på Roskilde Festival

7. december 2023: Professor Henrik Vigh har i dag givet et interview til Politiken (bag betalingsmur), efter at Kriminologisk Observatorium har udsendt en ny tendensrapport. Rapporten tager udgangspunkt i et forskningsprojekt, hvor unges holdninger til og erfaringer med illegale stoffer på Roskilde Festival, er blevet undersøgt. Læs hele `Tendensrapporten for stofsituationen i dansk festkultur´ (pdf).

I forbindelse med offentliggørelsen af forskningsprojektets rapport, blev Henrik Vigh den 12. december også interviewet i P1 Kulturen. Her fortæller han om dataindsamlingen på Roskilde Festival og svarer samtidig på om vi har fået en farligere festkultur end tidligere. Indslaget er ikke længere tilgængeligt.

Henrik Vigh i P1 Morgen – Ekspert: Det er lige så let at købe opioider som pizza

27. november 2023: I dag blev professor Henrik Vigh interviewet i P1 Morgen vedrørende et stigende misbrug af opioidpiller blandt unge i Danmark. I interviewet beskriver han hvordan pillerne i dag er meget let tilgængelige, blandt andet på det sorte marked. 

Indslaget er ikke længere tilgængeligt. 

Henrik Vigh i TV2 Nyheder - Dansk misbrugscenter bekymret over voldsomt zombiestof

17. november 2023: Professor Henrik Vigh medvirker i TV2 Nyheders artikel om stoffet fentanyl. Her bliver han interviewet om den opmærksomhed som stoffet får herhjemme fra misbrugscentre, efter at stoffet på kort tid er blevet udbredt i USA.

Læs hele artiklen på TV2 Nyheder.

Henrik Vighs optrædener i forbindelse med sin forskning om kokain - 24syv, Berlingske, DRs podcast Genstart og Go’aften Live

2. november 2023 medvirkede professor Henrik Vigh i 24syvs program Døgnrapporten. Her blev han interviewet i afsnittet Sådan kommer kokainen til Danmark. Ifølge Henrik Vigh er narkosmuglere en vigtig brik, hvis vi skal forstå, hvorfor der er så meget kokain på gaderne herhjemme.
Indslaget er ikke længere tilgængeligt.

Den 7. november medvirkede Henrik Vigh som ekspert i Berlingskes artikel De gamle narkokartellers tid er forbi. Nu har monsteret ni hoveder. Og Europa er ved at drukne i kokain (bag betalingsmur). Artiklen omhandler det store organiserede netværk af bagmænd der er bag produktionen og transporten af kokain. Nu viser et læk af materiale fra myndighederne i Colombia, hvordan den organiserede kriminelle verden er i opbrud.
Læs artiklen på Berlingskes hjemmeside.

Senere på måneden (d. 13. november) gæstede Henrik Vigh DRs podcastserie Genstart i afsnittet Kokainens bane. I afsnittet tager han værten og lytterne med på kokainens rejse fra coca-markerne i Mellemamerika til danskernes næsebor herhjemme.
Hør afsnittet af Genstart på DRs hjemmeside. Det er 27 minutter langt.

Den 15. november blev Henrik Vigh desuden interviewet i TV2s Go’aften Live. Efter at forbruget af kokain i Danmark er blevet højere end nogensinde før, beskriver Henrik i interviewet hvordan der er sket en normalisering i forhold til brug af stoffet, og at forbruget foregår åbenlyst i nattelivet.
Indslaget er ikke længere tilgængeligt. 

I forbindelse med sin optræden i Go’aften Live, medvirker Henrik Vigh også i TV2 Nyheders artiklen De nye kokainbrugere er hr. og fru Danmark– og én central forklaring går igen. Her giver han ligeledes sit bud på hvorfor forbruget af kokain i høj grad er steget i Danmark. Udover nemmere tilgængelighed og lavere priser end for 20 år siden, mener Henrik Vigh også at det øgende kokainforbrug skyldes et holdningsskift hos danskerne. 
Artiklen kan læses på TV2s hjemmeside.

Henrik Vigh i P1 Orientering - Udsyn: Hvad vinder Iran på krigen i Gaza?

Den 2. november 2023: Professor Henrik Vigh gæstede i dag lydserien Udsyn på P1, hvor han sammen med lektor Rasmus Elling skitserer nuancerne i debatten om krigen i Gaza. De taler blandt andet om, hvordan diskussionen om krigen kan ende med at optrappe selve konflikten.

Episoden er ikke længere tilgængelig. 

Helle Samuelsen i P1: Fremtidens Epidemier

14. oktober 2023: Lektor Helle Samuelsen deltager i programmet Fremtiden på P1, der diskuterer fremtidens epidemier, hvilke virusser der nu ligger og spøger, og hvad vi kan tage med os fra coronaepidemien set fra et epidemiologisk og antropologisk perspektiv. Ud over Helle Samuelsen deltager epidemiolog Lone Simonsen.

Lyt til programmet på DRs hjemmeside.

Henrik Vigh i Globalnyts podcast - Højtryk: Er vi blevet vaccineret mod empati

6. oktober 2023: Professor Henrik Vigh medvirkede i dag i Globalnyts podcast Højtryk sammen med seniorforsker Ninna Nyberg Sørensen fra DIIS, Dansk Institut for Internationale Studier. Henrik og Ninna giver en vurdering af, hvordan situationen for mennesker der flygter eller migrerer uden at have papirerne i orden, har forandret sig. Derudover taler de om, hvordan synet på flygtninge og migranter har ændret sig.

Podcasten er 30 minutter, og kan høres på Globalnyts hjemmeside.

Henrik Vigh i 24syv - Reporterne: Uden fnidder: Her er eksperternes bud på en bandepakke

21. september 2023: Professor Henrik Vigh gæstede i dag podcastserien Reporterne fra 24syv. Sammen med vært August Stenbroen og podcastens yderligere gæster, forsøgte Henrik Vigh at sammenstykke et alternativ til regeringens fjerde bandepakke.
Fri for politiske hensyn, diskuterer panelet blandt andet de hårdere straffe som regeringen forslår, samt hvilke realistiske tiltag der kan komme på banen i forebyggelsen af bandemiljøet.

Afsnittet er ikke længere tilgængeligt. 

Professor Henrik Vigh i andre medier

I sammen uge som Henrik Vigh medvirkede i Reporterne, blev han interviewet af Jyllands-Posten (20. september 2023). Interviewet bringes i forbindelse med at Mærsk bekræfter endnu en sag om havnearbejdere i Sydamerika, der har været involveret i narkosmugling. Du kan læse hele artiklen på Jyllands-Postens hjemmeside (bag betalingsmur).

Jens Sejrup i DR – P1 Morgen: I Japan dater mor og far på vegne af voksne børn

5. september 2023: Tenure track adjunkt Jens Sejrup medvirkede i dag i P1 Morgen til en snak om det fænomen i Japan, hvor forældre til ugifte voksne børn mødes til matchmaking-arrangementer. Forældrene mødes med andre forældre i samme situation i håbet om at finde egnede ægteskabspartnere til deres børn.

Som opfølgning på interviewet i P1 Morgen, bragte Danmarks Radio samme dag en artikel om matchmaking fænomenet. Her optræder Jens Sejrup som kilde.

Indslaget er ikke længere tilgængeligt. 

Henrik Vigh i 24syv: Er kokain overset i debatten om Christiania?

4. september 2023.  Professor Henrik Vigh medvirkede i radio 24syv i et indslag om salg af kokain i Christania. Salget af kokain er stigende på Christiania, og det hænger uløseligt sammen med de netværk og grupperinger, der står for hashsalget, lyder det fra Vigh. Forbruget i København er tredoblet og forbruget i resten af landet er også stigende.

Afsnittet er ikke længere tilgængeligt.

Henrik Vigh i DR - Go' Morgen P3: Lukker Pusher Street?

30. august 2023. Professor Henrik Vigh blev interviewet i DRs Go' Morgen P3 om nedlukningen af Pusher Street i Christania. Vigh fortæller, at der er to årsager til, at Pusher Street ikke er blevet lukket for længst. Den første er, at det er utrolig ressourcekrævende for myndighederne at have en varig polititilstedeværelse på Christania. For det andet skubbes hashhandel blot til andre bydele, når Pusher Street lukkes, hvilket gør handelen sværere at kontrollere.

Linket er ikke længere tilgængeligt.

Henrik Vigh i 24syv - Konfliktzonen: Kokain in lasten

28. august 2023. Professor Henrik Vigh medvirkede i radio 24syv's podcast Konfliktzonen i et afsnit om stigende smugling af kokain i Europa. Efterspørgslen i USA er faldende og derfor leder de internationale narkotikanetværk efter et nyt marked – og det har de fundet i Europa, hvor der bliver sniffet kokain som aldrig før og et globaliseret og frit indre marked gør det nemt for smuglerne af få stofferne ud til kunderne. 

Afsnittet er ikke længere tilgængeligt. 

Stine Krøijer i DR - P1 Orientering Udsyn: Folkeafstemning i Ecuador

28. august 2023. Lektor Stine Krøijer medvirkede i et indslag i DRs P1 Orientering Udsyn om valget i Ecuador, hvor der samtidig var en folkeafstemning om at lade olien blive i undergrunden. Befolkningen har ved den bemærkelsesværdige afstemning stemt for at stoppe olieudvindingen i regnskoven, selv om det vil gå ud over landets indtægter. Viser den her afstemning, at befolkningen kan være mere progressive end politikerne, når de selv får lov til at bestemme over deres naturressourcer?

Indslaget er ikke længere tilgængeligt.

Stine Krøijer i Globalnyt: Historisk folkeafstemning: Ecuador går endnu engang forrest i kampen for klima og miljø

21. august 2023. Lektor Stine Krøijer medvirkede i en artikel i Globalnyt om valget i Ecuador, hvor der samtidig var en folkeafstemning om at lade olien blive i undergrunden. Næsten 60 procent af befolkningen stemte "ja" til at stoppe olieudvindingen. Olien i nationalparken Yasuní, et af de mest biodiverse steder på jorden, skal blive i undergrunden, og alle nuværende oliebrønde lukkes inden for et år. Det er første gang i verden, at en befolkning får lov til at bestemme over naturressourcerne.

Læs artiklen på Globalnyts hjemmeside.

Cecilie Rubow i Politiken Kultur: "Så kom dog bare med det": Hun er klimaantropolog. Og hun kan næsten ikke vente på, at vejret bliver værre

18. august 2023: Lektor Cecilie Rubow er i denne uge blevet interviewet af Politiken Kultur. I interviewet forklarer hun hvordan, vi nemmere kan forholde os til alvoren i klimaforandringerne, hvis vi føler ubehaget ved forandringerne på egen krop. Cecilie Rubow beskriver, at hun føler en lettelse når vejrforandringerne påvirker vores eget liv, da klimaforandringernes alvor fastholdes i vores bevidsthed og derved hjælper os til at ændre vores handlinger.

Læs hele artiklen på Politikens hjemmeside (bag betalingsmur).

Jens Sejrup i DR – P1 Kampen om historien: Japans manglende selvopgør efter 1945

15. august 2023: i dag har tenure track adjunkt Jens Sejrup, sammen med lektor Annette Skovsted Hansen fra Aarhus Universitet, været på besøg i P1-programmet Kampen om historien. Her var de inviteret til samtale med vært Adam Holm, om Japans forhold til 2. verdenskrig og hvordan landets rolle i krigen formidles til den japanske offentlighed i dag.

Afsnittet af Kampen om historien varer 57 minutter og kan høres på din podcasttjeneste eller på DR Lyd.

Stine Krøijer i DR - P1 Orientering: Er Danmark et grønt foregangsland?

11. august 2023. Lektor Stine Krøijer blev i dag interviewet i P1 Orientering om, hvorvidt Danmark er et grønt foregangsland. Klimaminister Lars Aagaard har udtalt, at Danmark skal være et globalt foregangsland med ambitiøse nationale klimamålsætninger. Stine Krøijer mener, at det er en myte, at Danmark er et grønt foregangsland, da landet historisk har udledt store mængder CO2. Hvis man rigtigt skulle nedbringe CO2-niveauet, skulle Danmark på nuværende tidspunkt have negative udledninger.

Indslaget er ikke længere tilgængeligt. 

Erika Skov i DR - P1 Kulturen: Forbud mod misogyne sangtekster i Chihuahua, Mexico

7. august 2023: PhD studerende Erika Skov medvirkede i Kulturen på P1, hvor hun blev interviewet om den igangværende debat om narcocorridos i Mexico. Narcocorridos er mexicanske sange der taler til kriminalitet, især narcokriminalitet. Som modsvar på Mexicos høje vold- og drabsrate mod kvinder har kommunalbestyrelsen i den nordlige mexikanske by Chihuahua indført et forbud imod kvindefjendske sangtekster med bøder på flere hundredtusinde kroner.

Indslaget er ikke længere tilgængeligt.

Henrik Vigh i DR – P3 SommerMorgen: Kokainforbruget i Danmark

31. juli 2023: Professor Henrik Vigh er på besøg i SommerMorgen på P3, hvor han bliver interviewet om kokainforbruget i Danmark. Nye spildevandsprøver fra København viser, at mængden af kokain i spildevandet er steget med en tredobling de seneste 10 år. Udover at snakke om forebyggelsesstrategier, beskriver Henrik Vigh, hvordan danskernes forbrug af kokain har ændret sig ud fra forandringer i blandt andet kvalitet og pris.

Indslaget er ikke længere tilgængeligt. 

Henrik Vigh i Radio4: Verden kalder - Perspektiv: Hvorfor er Assad blevet narkohandler?

24. juli 2023: i dag medvirkede professor Henrik Vigh i Radio4 programmet Verden Kalder. Her blev han interviewet om det amfetamin-lignende stof captagon, som for Syren er blevet en lukrativ eksportvare. Henrik Vigh forklarer hvordan fremstillingen og salget af captagon gør Syrien til en central brik i narkotikaindustrien.

Indslaget er 26 minutter langt. Hør det på Radio4s hjemmeside

Henrik Vigh i podcasten '24 spørgsmål til professoren': Kriminalitetens antropologi

26. juni 2023: Professor Henrik Vigh er gæst i Weekendavisens podcast '24 spørgsmål til professoren'. I afsnittet 'Kriminalitetens antropologi' taler han med journalist Lone Frank, om hvordan etnografisk kriminologi afdækker internationale kriminelle netværker ved at tage afsæt i feltarbejde og forståelse af aktørernes bevæggrunde.

Hør podcasten gratis på Weekendavisens hjemmeside eller på din vante podcast-app.

Oscar Salemink I BBC: Interview om baggrunden for uroligheder i Vietnams højland

Juni 2023: Professor Oscar Salemink er af BBC blevet interviewet om et væbnet angreb på en politistation i Vietnams centrale højland. Interviewet omhandlede ikke det konkrete angreb, men den historiske kontekst og den politiske baggrund som angrebet og højlandets protestbevægelser er en del af.
Med udgangspunkt i Oscar Saleminks interview, har BBC´s reportageprogram skrevet to artikler om det væbnede angreb: Vụ hai đồn công an ở Đắk Lắk bị tấn công: `Tức nước vỡ bờ vì mâu thuẫn đất đai và tôn giáo?´ (When two police stations in Đắk Lắk province were attacked: `May the country be rupturing at the margins because of contradictions over land and religion?´) og Vụ nổ súng ở Đắk Lắk: Có phải người Tây Nguyên thành bộ phận dân số nghèo nhất? (A harvest of gunfire: Are the Central Highlanders the poorest population segment?).

Begge artikler er skrevet på vietnamesisk, men kan læses på dansk ved hjælp af browseroversættelse.

Jens Sejrup i DR - P1 Morgen: Japanerne skal lokkes til at føde flere børn

16. juni 2023: I dag medvirkede adjunkt Jens Sejrup i P1 Morgen, hvor han blev interviewet om Japans nedadgående fødselsrate. I interviewet fortæller Jens Sejrup om den lave fertilitet og de massive planer den japanske regering har lagt for at bringe fødselstallet op.

Indslaget er ikke længere tilgængeligt. 

Altinget-debat: Krisernes alvor kræver en større jordreform

16. juni 2023: Postdoc Inge-Merete Hougaard, lektor Stine Krøijer og ph.d.-studerende Kathrine Dalsgaard fra Institut for Antropologi har sammen med lektor Lone Kristensen fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning skrevet debatindlægget 'Krisernes alvor kræver en større jordreform'.

I indlægget argumenterer de for, at klima- og biodiversitetskrisen kalder på nye måder at forvalte landskabet på, og at der er behov for at tage skridt mod en større jordreform. Indlægget ligger i forlængelse af en række tidligere offentliggjorte anbefalinger.

Læs indlægget hos Altinget.

Stine Krøijer i 24syv - Latinamerika i dag: Den "gensidige død" afsporer Ecuadors stabilitet

26. maj 2023. Lektor Stine Krøijer medvirkede i et indslag i 24syvs Latinamerika i Dag om den politiske ustabilitet i Ecuador. I sidste uge afsatte Ecuadors præsident sit lands kongres da de var ved at føre ham for rigsretten for underslæb, og forbindelser til bl.a. den albanske mafia. Det er indenfor rammerne af Ecuadors forfatning og kaldes for ”Muerte Cruzada” – den gensidige død, hvor både præsident og kongressen mister magten. Lasso kan nu regere pr. dekret i tre måneder inden der skal være nyvalg.

Lyt til indslaget på Apple Podcasts.

Matthew Carey i 'Anthropology on Air': Friendship, love, and grief in the Moroccan High Atlas

22. maj 2023: Lektor Matthew Carey er gæst i podcasten Anthropology on Air, der produceres af Institutt for sosialantropologi ved Universitetet i Bergen. I podcasten taler Matthew Carey om sin bog 'Mistrust: An ethnographic theory', inden samtalen dykker ned i emnet spædbarnsdødelighed og forældres sorg med fokus på samfund i det sydlige Marokko, hvor han har lavet feltarbejde siden 2002.

Hør podcasten.

Kristoffer Albris i debatindlæg i Altinget: Indførelsen af en national krisedag vil ruste danskerne til en usikker fremtid

8. maj 2023: Adjunkt Kristoffer Albris har i Altinget skrevet et debatindlæg om hvordan danskernes manglende kriseforståelse, vil have betydning for om vi som samfundet er forberedt på fremtidens kriser. Kristoffer Albris argumenterer for, at der bør skabes en kultur, hvor forståelsen af kriser er en del af den normale dannelse blandt borgere i Danmark.

Læs hele debatindlægget her.

Matti Weisdorf i podcasten På Naturens Vegne: Debat og borgerinddragelse set med unges briller 

1. maj 2023: Postdoc Matti Weisdorf deltog som ekspertgæst i podcasten På Naturens Vegne - debat og borgerinddragelse set med unges briller. Podcasten er produceret i forbindelse med Naturmødet i Hirtshals som afholdes 11-13 maj 2023. Afsnittet er optaget på SDU i Odense under Biodiversitetsymposiet, hvor studnerende indenfor naturfag og biologi var samlet. Podcasten handler om hvad man gør for at bevare en konstruktiv naturdebat i et landskab, hvor skyttegravene er dybe.

Afsnittet er 15 minutter langt. Lyt til det her

Quentin Gausset i Information: Grønne nabofællesskaber nedbringer CO2-aftrykket

12. April 2023: Lektor Quentin Gausset er blevet interviewet af Dagbladet Information. Han fortæller blandt andet hvordan resultaterne fra COMPASS forskningsprojektet har været inspiration for en landsdækkende bevægelse af grønne nabofællesskaber, som nu efter bare 3 år har 13.500 medlemmer. 

Inge-Merete Hougaard I Klimakrøller: Jordejerforhold og ny jordreform i Danmark

3. februar 2023: Inge-Merete Hougaard besøgte podcasten Klimakrøller i deres afsnit En blandet landhandel. Her blev hun interviewet om, hvorfor omstrukturering af jordejerforhold er relevant i dag, samt hvilke interesser der er i spil. Inge-Merete der er postdoc og en del af det igangværende forskningsprojekt Lokale Landvindinger, fortæller i podcasten om en ny policy brief omhandlende den nye jordreform i Danmark.

Hør den 14 minutter lange podcast på Spotify.

Ayo Wahlberg i P1's Udsyn: Den faldende fertilitet 

8. marts 2023: Ayo Wahlberg har deltaget i et længere indslag i P1's program og podcast Orientering Udsyn, hvor han beskriver de store udfordringer, som de globalt faldende fødselsrater skaber for fremtidens samfund. Indslaget er samtidig blevet til en lille SoMe-'story' med videoklip fra interviewet og tal på udviklingen.

Linket er ikke længere tilgængeligt.
Se også den tilhørende 'story'.

Karen Waltorp i DR - P1 Kulturen: Forskning i biografmørket 

21. februar 2023: Karen Walthorp deltog i dag i P1 Kulturen, hvor hun blev interviewet om forskning og film. Karen Waltorp talte om det aspekt, hvor selve forskningen indebærer filmproduktion. Hun beskriver potentialet for at udvide etnografiens sansemåde og de formidlingsmodaliteter, som selv hærdede forskere bliver berørt af.

Karen Waltorp er i samarbejde med Rasmus Brændstrup (CINEMATEKET) ved at planlægge en serie med nye etnografiske film. Filmene lanceres til september i CINEMATEKET. 

(Indslaget er ikke længere tilgængeligt).

Jens Sejrup i DR - P1 Morgen: Japan genåbner for turister efter 2,5 års coronanedlukning

12. oktober: Morgenradioen havde i dag besøg af Jens Sejrup. Han blev interviewet omkring Japans genåbning efter 2,5 års coronanedlukning. Genåbningen betyder at turister igen kan indrejse på normale vilkår uden rejserestriktioner og indrejseforbud.

Indslaget er ikke længere tilgængeligt.

Bjarke Oxlund i P1 Kulturen

17. august var professor MSO Bjarke Oxlund i P1 Kulturen for at tale om køkultur, og hvordan tilbud om 'priority passes' ændrer først-til-mølle-princippet og forestillinger om retfærdighed. Indslaget tager afsæt i hans nylige kronik i Information.

Indslaget er ikke længere tilgængeligt.

Cecilie Rubow i P1 Kulturen og en en række andre medier

Lektor Cecilie Rubow har været i en række medier med sin nye udgivelse 'Indendørsmenneskets natur', der undersøger den indendørs livsforms betydning for vores naturforståelse og håndtering af verdens økologiske kriser.

Mandag den 30. maj 2022 deltog hun i P1 Kulturen for at tale om bogen. Inden da var hun allerede den 18. marts 2022 gæst i P1-programmet 4. Division, hvor hun diskuterede mange menneskers fascination af vildmarken med afsæt i DR-programmet 'Alene i vildmarken'. Senere præsenterede hun 'Indendørsmenneskets natur' i podcasten Fagbøger, der giver lyd med Anne Engedal.

Cecilie Rubow medvirkede også i radioudsendelserne Vildspor og Kraniebrud på Dk4 hhv. den 23. juli og 23. august 2022. Her deltog hun i samtaler om hvorfor mennesker tilbringer over 90% af deres tid indendørs og hvad det vil sige at være et indendørs menneske. Den 29. august gæstede hun også P1 programmet Vildt Naturligt og den 2. oktober fortalte hun i P1 programmet Pilgrim, om indendørsmenneskets halv-religiøse møde med naturen. Senest den 13. marts 2023 deltog hun i samtale med Carsten Ortmann og Aksel Haaning på P1 i programmet Supertanker.

Herudover er Cecilie Rubow i forbindelse med bogudgivelsen blevet interviewet til Weekendavisen (24. maj), Politikens podcast Bogfolket (17. juni), Jyllands-Posten (18. juli) og Kristelig Dagblad (6. oktober). Derudover anmelder Karen Syberg i Information (17. juni) bogen, som hun i øvrigt kalder 'fremragende læsning'. Fire af disse links er bag betalingsmur.

Bjarke Oxlund i P1 eftermiddag

4. juni deltog professor MSO Bjarke Oxlund i P1 eftermiddag som ekspertkilde i et 15 minutter langt indslag om det faktum, at danske mænd begynder at tage flere barselsdage allerede inden det ny direktiv er blevet implementeret i Danmark. (Udsendelsen er ikke længere tilgængelig)

Kristina Grünenberg i TV2 NEWS

8. april 2022: Kristina Grünenberg er interviewet til TV2 NEWS omkring Integrationsminister Mattias Tesfayes idé om "ukrainerbyer", og giver i interviewet indblik i hvordan det gik, da vi lavede "bosnierbyer" i 90'erne. Kristina Grünenberg har et indgående kendskab til livet i lejrene, som hun studerede i månedsvis. Her mødte hun bosniske flygtninge, hvis tilværelse hun har fulgt efterfølgende . Se og læs mere på TV2's hjemmeside.

Ayo Wahlberg i The Wall Street Journal

3. januar 2022: Ayo Wahlberg er interviewet til dagens udgave af The Wall Street Journal med input til artiklen " China Is Haunted by Its One-Child Policy as It Tries to Encourage Couples to Conceive". 

Jens Sejrup i P1 - Orientering

27. oktober 2021: Jens Sejrup var i Orientering på P1 i dag hvor han blev interviewet om den japanske kejserfamilies symbolske betydning. Anledningen er, at en japansk prinsesse har giftet sig med en mand, som nogle mener, ikke er fin nok til hende.(Udsendelsen er ikke længere tilgængelig)

Jens Sejrup i P1 - Kulturen

29. september 2021: Kulturen på P1 har i dagens program inviteret Jens Sejrup, tenure-track-adjunkit på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier samt Institut for Antropologi, til at udtale sig om den japanske kampsport sumobrydning, dens kuturhistoriske baggrund og betydning i nutidens Japan.
(Indslaget er ikke længere tilgængeligt)

Jens Sejrup Radio4 - Det Japanske præsidentvalg

8. september 2021: Aftenradioen havde denne aften besøg af Jens Sejrup, tenure-track-adjunkt på Institut for Tværkulturelle og Regionale studier samt Institut for Antropologi, til en snak om japansk politisk kultur, den japanske premierministers afgang og regeringspartiet LDP.

Indslaget er tilgængeligt på radio4.dk og starter 20:50

Bjarke Oxlund i P1 - DIVISION: Genforhandling af krammet

20. august 2021: Professor MSO Bjarke Oxlund har besøgt P1. Efter et år med intimsfærer og fysisk kontakt reduceret til et minimum sagde en centerchef i Sundhedsstyrelsen forleden, at vi nu trygt kan give hånd, knus og kindkys til venner og familie. Men skal vi genoptage krammet, som vi brugte det før pandemien eller bruge anledningen til at genforhandle hvem og hvordan, vi fra nu af hilser på hinanden? 

Bjarke Oxlund i P1 - Sygt nok: Den kloge penis

13. august 2021: Selv om pornoindustrien, populærkulturen og personlige forventninger giver et andet indtryk, er rejsningsbesvær ret almindeligt. En slap penis kan også prøve at fortælle dig noget: Er du glad i dit parforhold, er du for presset på arbejde, eller skal du måske en tur til lægen for at tjekke, om dine tal er, som de skal være? I dagens Sygt nok lytter vi til den følsomme penis. Medvirkende: Astrid Højgaard, klinisk lektor og overlæge ved Sexologisk Center på Aalborg Universitet og Bjarke Oxlund, professor MSO i antropologi og institutleder på Københavns Universitet.

Hør programmet på dr.dk (ikke længre tilgængeligt).

Jens Sejrup i DR2 - Deadline: OL i Japan

21. juli 2021: Deadline har også haft besøg af Jens Sejrup, der er tenure-track-adjunkt på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier og Institut for Antropologi, denne gang er fokus på Japans OL-historie og hvilke interesser, der ligger bag ønsket om at afholde arrangementet nu på trods af pandemien.
(Indslaget er ikke længere tilgængeligt)

Jens Sejrup i DR - Kulturen på P1: OL-arkitektur og -kunst i Tokyo

20. juli 2021: Kulturen på P1 har haft besøg af Jens Sejrup, der er tenure-track-adjunkt på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier og Institut for Antropologi. Jens Sejrup fortæller i indslaget om historien bag kunsten og arkitekturen under OL. Japans fokus på bæredygtighed og forsøg på at statuere sig som designnation, bliver også omtalt.
(Udsendelsen er ikke længere tilgængelig)

Jens Sejrup i DR - P1 Morgen: Hvordan bliver Tokyo påvirket af at OL bliver uden tilskuere?

9. juli 2021: Jens Sejrup, der er tenure-track-adjunkt på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier og Institut for Antropologi, er denne morgen på P1 blevet interviewet om de japanske OL-arrangøres beslutning om ikke at tillade publikum ved konkurrencerne i Tokyo.
(Indslaget er ikke længere tilgængeligt)

CDG (Center for Global Development) Podcast: Vaccine Certificates (på engelsk)

15. juni 2021: Postdoc Camilla Ida Ravnbøl har bidraget til en helt ny podcast med Anit Mukherjee, der er Policy Fellow ved Center for Global Development, med i studiet er også Pam Dixon, Executive Director ved World Privacy Forum. Temaet for denne podcast er Corona-pas / Corona-certifikater og social eksklusion af migranter og sårbare grupper i samfundet. 

Podcasten er på engelsk og kan høres her.

DR1 TV-Avisen Morgen: Japansk pres for aflysning af OL i Tokyo

23. maj 2021: Jens Sejrup, der er tenure-track-adjunkt på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier og Institut for Antropologi, udtaler sig om det pres og de frustrationer, der i øjeblikket tydeligegøres i medierne og ved demonstrationer i bl.a. Tokyo, hvor OL efter planen stadig afholdes til sommer, trods meget høje smittetal.
(Udsendelsen er ikke længere tilgængelig).

P1 -  Brinkmanns Briks: Penge er aldrig kun papir

12. maj 2021: Professor Pernille Hohnen deltager i Sven Brinkmanns podcast for at tale om vores berøringsangst over for at tale om penge og om pengenes betydning for vores mentale helbred.

Lyt til indslaget (interviewet begynder 07:10 inde i udsendelsen)

Forsvarets Podcast - Livet efter Maren: Mere end store overarme og fedt grej

5. maj 2021: Ph.d.-studerende Lotte Palm Høgh er i studiet med antropologistuderende Emma Kirketerp for at tale om Frømandskorpsets elevskole, der er kendt for at være en ekstremt hård og stressbelastende uddannelse. Og det det er ikke bare tilfældigt, men noget som korpsets instruktører bevidst og aktivt fremmer. Hør podcastet, hvor Lotte fortæller om, hvordan instruktørerne bruger stress   som et læringsredskab, der gør frømandseleverne parate til et arbejdsliv i farezonen. 

Lyt til indslaget på Forsvarets Podcast (ikke længere tilgængeligt).

Hverdagens Klimahelte: Lykken er en grøn nabo...

3. maj 2021: Lektor Quentin Gausset har været en tur forbi Lene Outzen Foghsgaard's podcast-serie "Hverdagens Klimahelte" for at tale om de gode resultater fra forskningsprojektet COMPASS, der studerer miljøbevægelser for at forstå, hvordan de påvirker miljøadfærd, sociale normer, og institutioner i samfundet - derudover giver Quentin også sit bud på lykke-niveauet i Danmark. Podcasten er ikke længere tilgængelig.

P1- Brinkmanns Briks: Det gode menneske

28. april 2021: Adjunkt Kristoffer Albris giver i Sven Brinkmanns podcast sit bud på om mennesket er godt nok inderst inde. Man kan hurtigt komme i tvivl, om mennesket egentlig vil det gode. Vil vi, når alt kommer til alt, hjælpe hinanden i nød, opføre os ordentligt og give mere end vi får tilbage?

Lyt til indslaget (interviewet begynder 06:45 inde i udsendelsen)

DR2 Deadline: Regeringens grønne forhåbninger

28. april 2021: Lektor Stine Krøijer giver i Deadline sine bud på de praktiske udfordringer og perspektiver, der er forbundet med udtagning af lavbundsjord på dagen, hvor regeringen præsenterede sit klimaudspil for landbruget. Det sker med afsæt i hendes nye projekt, der har fokus på klimabelastende landbrugsjord og lokale fortællinger om det åbne landskab.

(Indslaget er ikke længere tilgængeligt)

P1 - Kulturen på P1: Afrikansk kulturarv i flammer

21. april 2021: Gæsteforsker Vibe Nielsen fortæller i Kulturen på P1 om konsekvenserne ved tabet af det enestående historiske kildemateriale, der er gået tabt efter weekendens brand på Table Mountain, der satte ild til University of Capetowns Jagger Library.

(Indslaget er ikke længere tilgængeligt)

Nationalmuseet - Verdens værste år: Blodstreger over Afrika (1884)

19. april 2021: Gæsteforsker Vibe Nielsen giver i Nationalmuseets podcastserie sit bud på, hvorfor 1884 er et af verdens værste år.

Lyt til indslaget 

Radio4: Demokratisering af naturen

17. april 2021: I programserien Vildspor på Radio4 taler Stine Krøijer, lektor ved Institut for Antropologi, med radiovært og biolog Rasmus Ejernæs om behovet for at lytte til andre arter i den danske naturforvaltning. Hør bl.a. om perspektiverne for at gøre dette i Danmarks nye naturnationalparker, hvor de begge sidder i den videnskabelige rådgivningsgruppe for miljøminister Lea Wermelin.

Lyt til indslaget.

Soundcloud: Det Andet Amerika - Træernes dobbeltliv

17. april 2021: Stine Krøijer, lektor ved Institut for Antropologi, fortæller i podcast serien 'Det Andet Amerika' om træernes dobbeltliv som både træer og som politiske aktører i den agroindustrielle koloniseringszone i ecuadoriansk Amazonas. Stine løfter derudover lidt at sløret for ayahuasca-drikning som forskningsmetode.

DR1 Morgen: OL i Japan

16. april 2021: Jens Sejrup, der er tenure-track-adjunkt på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier og Institut for Antropologi, fortæller om udsigterne for sommerens udsatte OL i Tokyo, efter at der er rejst tvivl om, hvorvidt landets aktuelle corona-situation gør det muligt at afholde den store sportsbegivenhed.

Indslaget er ikke længere tilgængeligt.

DR2 Deadline: Jagten på det - næsten - evige liv

5. april 2021: Professor MSO Bjarke Oxlund fortæller om menneskets stræben efter det evige liv set fra et antropologisk perspektiv. Jagten på 'livets eliksir' er gammel, men bl.a. har nye teknologier givet helt nye mulighedsrum.

Indslaget er ikke længere tilgængeligt

Radio Loud: Japanske Skolepiger til salg

29. marts 2021: Klub Rundbordet, en serie af uhøjtidelige samtalepodcasts på Radio Loud (nu 24/7 red.), har inviteret  Jens Sejrup, der er tenure-track-adjunkt på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier og Institut for Antropologi, til en snak om kønsroller, relationer og prostitution i Japan.

Indslaget er ikke længere tilgængeligt. 

DRC: How COVID-19 affected my life - conversations with refugees

9. marts 2021: Ayo Marie Degett, der er ph.d.-studerende ved Institut for Antropologi og Dansk Flygtningehjælp, har lavet endnu et interview med fokus på flygtninges situation under coronakrisen (se også tidligere links her på siden). I indslaget taler hun efter otte måneder igen med sydsudanesiske Susan, der er flyttet fra en flytningelejr i Uganda og nu har fået asyl i Sverige.

Læs om interviewet og lyt med hos Dansk Flygtningehjælp (ikke længere tilgængeligt).

DR P1: Sygt nok: Epidemien spreder sig igen – og det er ikke engang corona

22. januar 2021: Lektor og sundhedsantropolog Helle Samuelsen er i programmet 'Sygt nok' for at diskutere, hvorfor og hvordan tuberkulose, HIV og malaria er i voldsom fremgang i bl.a. Afrika, mens verdens øjne er rettet mod Covid-19. Helle Samuelsen deltager sammen med Poul Thim, økonom og ekstern ekspert i The Global Fund, samt Lasse Vestergaard, afdelingslæge på Statens Serum Institut og ekstern ekspert i The Global Fund.

Indslaget er ikke længere tilgængeligt. 

DR P1: Hjernekassen – Hvad gør vi med boomerne?

11. januar 2021: Professor MSO Bjarke Oxlund har været på besøg hos Peter Lund Madsen i P1's Hjernekassen for at diskutere fremtidens ældreudfordringer, i takt med at den store generation af ’boomers’ lægger stigende pres på bl.a. ældreplejen.

Hør indslaget (Bjarke Oxlund deltager cirka 37:40 inde i udsendelsen)

Hjerteforeningen: Interview om ph.d.-forskningsprojekt

13. november 2020: Hjerteforeningen har produceret en video og tilhørende artikel med postdoc Marie Kofod Svensson, der i sommer på Institut for Antropologi forsvarede sin ph.d.-afhandling om hverdagslivet blandt familier med 'hjertebørn', dvs. børn med en medfødt hjertelidelse.

Se videoen og artiklen

P4 Radioavisen: Sexchikane i filmbranchen

12. oktober 2020: Bjarke Oxlund, professor MSO og institutleder ved Institut for Antropologi, er i DR 12 radioavisen for kort at kommentere på de arbejdsbetingelser, som er med til at skabe et miljø for sexchikane i filmbranchen. Indslaget er ikke længere tilgængeligt.

MorgenDAC: Støj sender dig i krig med naboen

1. oktober 2020: Sandra Lori Petersen, postdoc ved Institut for Antropologi, er sammen med Mie Marcussen gæst hos Adrian Hughes i Dansk Arkitektur Centers morgendebat, MorgenDAC, for at diskutere, hvilken betydning nabostøj  har for livet i byen, og hvad vi kan gøre ved det.

Hør podcasten 

Tankelyn: En seksualitet

18. september 2020: Bjarke Oxlund, professor MSO og institutleder ved Institut for Antropologi, diskuterer seksualitet som politisk kamparena. Det sker i den seneste udgave af Tankelyn - Københavns Universitets podcastserie med egne forskere. I podcasten deltager også Kathrine Egede Zeuthen, lektor i klinisk børnepsykologi ved KU.

Hør podcasten 

Videointerview: The Class Dimension of Lockdown in South Asia

11. september 2020: Atreyee Sen, lektor ved Institut for Antropologi, diskuterer de sociale konsekvenser af den hårde nedlukning af det indiske samfund under coronakrisen. Det sker i et videointerview, som er produceret i tilknytning til en session organiseret af The Global Research Programme on Inequality (GRIP) ved Universitetet i Bergen.

Se videointerviewet  (interviewet er ikke længere tilgængeligt)

Videointerview: Antropologisk 'after talk' om de unge

9. september 2020: Professor Morten Axel Pedersen giver i en ’after-talk’ optaget ved et debatarrangement på Golden Days Festivalen sit bud på, hvordan værdierne hos nutidens unge har ændret sig i forhold til tidligere generationer. Find klippet under fakultetets omtale af dagen, hvor man også kan se den længere paneldebat med forskerbud på ungdommen i dag.

Byens Podcast: Byen for alle

17. september 2020: Sandra Lori Petersen, postdoc ved Institut for Antropologi, er sammen med arkitekt Jan Gehl og teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen fra Københavns Kommune gæst i podcasten 'Byen for alle', der diskuterer presset på byens rum og støjgener i byen. Sandra Lori Petersen taler med afsæt i sin aktuelle forskning om nabostøj.

Hør podcasten 

DR P1, Orientering + Radio4 Morgen: 

24. og 25. august 2020: David Sausdal, postdoc ved Institut for Antropologi, er i studiet for at kommentere regeringens ønske om at etablere nærpolitistationer som led i udspillet til politireform. Endvidere kommenterer David Sausdal kort forslaget i Radio4 Morgen (25. august) (udsendelserne er ikke længere tilgængelige)

DR P3, Go' Morgen P3: 

24. august 2020: Pernille Hohnen, professor ved Institut for Antropologi, fortæller om, hvorfor unge mennesker med ondt i økonomien ofte skammer sig ofte over den situation, som de er havnet i, og hvordan vi bedre kan undgå at udstille unge og andre med få økonomiske ressourcer. Udsendelsen er ikke længere tilgængelig.

TV 2 Lorry, Homoholdet: 

17. august 2020: Bjarke Oxlund, professor MSO og institutleder ved Institut for Antropologi, deltager som ekspert i den anden episode af TV 2 Lorrys serie om Pan Fodbold, Homoholdet. Han forholder sig bl.a. til brugen af homofobiske tilråb på banen og behovet for homoseksuelle rollemodeller i fodbold.

Indslaget er ikke længere tilgængeligt.

DR1, 4. division: Japansk-koreansk kontrovers om statuer

14. august 2020: Jens Sejrup, der er tenure-track-adjunkt på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier og Institut for Antropologi, forklarer, hvorfor en sydkoreansk statue har fået de japanske myndigheder op i det røde felt. Indslaget er ikke længere tilgængeligt.

Politikens Protesttillæg: De sidste tanker om sommerens protester

24. juli 2020: Postdoc Vibe Nielsen deltager i podcasten ’Protesttillægget’, hvor hun fortæller om lighederne mellem Black Lives Matter-bevægelsens protester og Rhodes Must Fall-bevægelsen i Cape Town, Sydafrika.

Lyt til podcasten (starter ved tidskoden 60:20)  

Bloom – festival om natur & videnskab: Naboplanter

22. juni 2020: Levende marker, franske vinbønder og økologisk omsorg. Med et ben i litteraturen og et i antropologien undersøger ph.d.-stipendiat ved Institut for Antropologi Sofie Isager Ahl planterne omkring os og de måder, de påvirker os og deres omgivelser. Se og hør hende fortælle om, hvordan hun brugte antropologiske feltnoter i arbejdet med sin seneste bog Naboplanter. 

Se videoen

DR 2 - Deadline: Debat om håndtrykket

22. juni 2020: Bjarke Oxlund, professor MSO og institutleder ved Institut for Antropologi, diskuterer i Deadline håndtrykkets fremtid efter coronakrisen. Indtil Coronakrisen var håndtrykket noget, vi tog for givet, men nu tales i stigende grad om håndtrykket ses som en dræbende smittespreder. Hvad mister vi, hvis vi holder op med at trykke hinandens hænder? 

Boligpodcasten: Nabostøj

9. juni 2020: Op imod 35 pct. af beboerne i lejligheder er generet af nabostøj. Postdoc ved Institut for Antropologi Sandra Lori Petersen fortæller i Boligpodcasten om sin forskning i nabostøj, herunder hvordan lyde fra naboen opleves, og hvad man kan gøre for at begrænse nabostøj.

Lyt til podcasten

Information – Den grønne løsning: Klimaaktivismen skal tvinge politikerne til at handle grønt

2. juni 2020: Anført af svenske Greta Thunberg har skoleelever verden over i bevægelsen Fridays for Future demonstreret for en bæredygtig fremtid. Og det har skabt overskrifter, når gruppen Extinction Rebellion har lavet civil ulydighed i klimakampens tegn.

Men hvilken rolle spiller klimaaktivisterne egentlig for den grønne omstilling? Det spørgsmål giver lektor i antropologi på Københavns Universitet Stine Krøijer sit bud på i Informations ugentlige videnskabspodcast, Den grønne løsning.

Lyt til podcasten

DataSnak: Twitteranalyse i en coronatid

1. juni 2020: Hvad har danskerne talt om på Twitter under corona-krisen, og hvordan reagerede vi på nedlukningen af samfundet? Morten Axel Pedersen, der er professor ved Institut for Antropologi og vicecenterleder ved Copenhagen Center for Social Data Science (SODAS), fortæller sammen med ph.d.-studerende ved Thyge Ryom Enggaard, også fra SODAS, om centrets aktuelle analyser af over 140.000 coronarelaterede tweets.

Det sker i podcasten DataSnak, som udgives af SAMDATA\HK. I podcasten diskuterer de både analyserne og undersøgelsens metodiske valg, udfordringer og perspektiver.

Lyt til podcasten på DataSnaks hjemmeside.

Radio4, Tæt på: De moderne eventyrer – Sammendrag

29. maj 2020: Sammendrag af Radio4's fire udsendelser i uge 22 under overskriften 'De moderne eventyrer', som satte fokus fire antropologers feltarbejde uden for Danmark, herunder professor Henrik Vigh og postdoc Trine Mygind Korsbys arbejde i henholdsvis Nordirland og Rumænien (se nærmere beskrivelse nedenfor). Antropologerne Nils Bubandt og Emilie Mortensen fra Aarhus Universitet indgår også i udsendelsen.

Lyt til podcasten på Radio4's hjemmeside.

Radio4, Tæt på: De moderne eventyrer – Fred uden fred

27. maj 2020: Henrik Vigh, der er professor ved Institut for Antropologi, fortæller om sit feltarbejde i Belfast, hvor han siden 1990’erne i flere omgange har levet med medlemmer af den protestantiske terrorgruppe Ulster Volunteer Force. Hvorfor kunne de ikke slippe våbnene og nyde freden, spørger udsendelsen. Den indgår i udsendelsesrækken 'Tæt på', som i uge 22 satte fokus på fire antropologers feltarbejde uden for Danmark under overskriften 'De moderne eventyrer'.

Lyt til podcasten på Radio4's hjemmeside.

Radio Loud, Klub: Bag om japansk mediestjernes død

27. maj 2020: Jens Sejrup, der er tenure-track-adjunkt på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier og Institut for Antropologi, går bag om den japanske wrestler- og Netflix-stjerne Hana Kimuras selvmord, som trækker tråde til bl.a. kønspolitik og selvmordskultur i Japan. Det sker i Radio Loads kulturprogram Klub. Programmet er ikke længere tilgængeligt.

Radio4, Tæt på: De moderne eventyrer – En moralsk alfons

25. maj 2020: Trine Mygind Korsby, der er postdoc ved Institut for Antropologi, tager lytteren med til byen Galați i det østlige Rumænien, hvor hun i et år boede op og ned ad de unge mænd, som hjælper rumænske kvinder til Vesteuropa som sexarbejdere. Udsendelsen indgår i udsendelsesrækken 'Tæt på', som i uge 22 satte fokus på fire antropologers feltarbejde uden for Danmark under overskriften 'De moderne eventyrer'.

Lyt til podcasten på Radio4's hjemmeside.

Weekendavisen: 'Verden bliver den samme, bare værre'

10. maj 2020: Kristoffer Albris, der er adjunkt og katastrofeforsker ved Institut for Antropologi, diskuterer i Weekendavisens podcastserie '24 spørgsmål til professoren' med Lone Frank, hvilke langsigtede konsekvenser coronakrisen vil få for vores samfund og måde at tænke på.

Lyt til podcasten på Weekendavisens hjemmeside.

Samtale med syrisk flygtning i Jordan

30. april 2020: Ayo Marie Degett, der er ph.d.-studerende ved Institut for Antropologi og Dansk Flygtningehjælp, har lavet endnu et interview med fokus på flygtninges situation under coronakrisen (se også tidligere link på denne side). I dette indslag taler hun med Israa, en ung syrisk flygtning, der bl.a. beskriver hendes hverdagsliv i Jordans hovedstad, Amman, under corona-nedlukningen.

Læs om interviewet og lyt med hos Dansk Flygtningehjælp (ikke længere tilgængeligt)

Nova: Håndtryk, lighed og Covid-19 med Bjarke Oxlund

17. april 2020: Bjarke Oxlund, professor MSO og institutleder på Institut for Antropologi, diskuterer, hvilken funktion håndtrykket har i hverdagen og dets fremtid med coronakrisens krav til social distancering. Er håndtrykket dødt, og er der overhovedet gode alternativer?

Hør interviewet på Novas hjemmeside.

P1 Orientering: Antropolog: Rygterne om håndtrykkets død er overdrevne

16. april 2020: Bjarke Oxlund, professor MSO og institutleder på Institut for Antropologi, er gæst i P1 Orientering for at diskutere håndtrykket som hilseform efter coronakrisen. 

Hør indslaget på P1 Orienterings hjemmeside (udsendelsen er ikke længere tilgængelig)

DR - Kulturen på P1: Børnebog skal hjælpe børn med at håndtere corona

15. april 2020: Kristian Engberg, der er studerende på Antropologi, har oversat den internationale børnebogsudgivelse 'Min Helt Er Dig'. Den er skrevet og illustreret af britiske Helen Patuck og skal hjælpe børn med at håndtere coronakrisen. I DR-programmet 'Kulturen på P1' fortæller han om tankerne bag bogen og arbejdet med den. 

Hør interviewet på DR (udsendelsen er ikke længere tilgængelig)

Living with fear of COVID-19 in a refugee camp

April 2020: Ayo Marie Degett, der er ph.d.-studerende ved Institut for Antropologi og Dansk Flygtningehjælp, har som led i sit feltarbejde lavet et interview med Susan Grace Duku - en flygtning fra Sydsudan, der bor i Rhino Camp Refugee Settlement i Uganda. I interviewet beskriver hun, hvordan det er at leve i en delvist nedlukket flygtningelejr under corona-epidemien.

Hør interviewet på Dansk Flygtningehjælps engelske hjemmeside (ikke længere tilgængeligt).

P1 Orientering: Corona har fået tag i Afrika

24. marts 2020: Lektor Helle Samuelsen kommenterer i P1 Orientering corona-epidemiens udvikling i Afrika og de særlige udfordringer, den skaber på kontinentet. Indslaget 'Corona har fået tag i Afrika, og der er mange flere smittede, end vi ved' starter 1:12:27 inde i programmet. Helle Samuelsens linje falder ud efter fire minutter, men hun kommer tilbage 1:21.00.

Hør P1 Orientering om coronakrisen i Afrika (udsendelsen er ikke længere tilgængelig)

Social data science og maskin-antropologi

22. januar 2020: Hør professor Morten Axel Pedersen fra Institut for Antropologi og professor David Dreyer Lassen fra Økonomisk Institut fortælle om, hvordan de på det tværfaglige Copenhagen Center for Social Science (SODAS) ved Københavns Universitet indsamler og bruger digitale data fra bl.a. sociale medier og mobiltelefoner i forskningen. Det handler både om afgangsprøver, politik og fester – og om masser af data.

Podcasten indgår i It-vests podcastserie ’Computational thinking – at tænke med maskiner’. It-vest er et uddannelses- og forskningssamarbejde mellem Syddansk Universitet, Aalborg Universitet og Aarhus Universitet.

Hør podcasten 'Social data science og maskin-antropologi'

ATLAS-podcast: Brev til varernes folk

Ph.d.-stipendiat og forfatter Sofie Isager Ahl deltager i denne podcast, hvor man kan stifte bekendtskab med yanomami-shamanen Daví Kopenawa, hvis kosmologi over 15 år er blevet oversat og nedskrevet af den franske antropolog Bruce Albert. I studiet er også forsker i klimalitteratur Jens Kramshøj Flinker. Podcasten diskuterer økokritisk litteratur og altings forbundethed og vender mulige sammenhænge mellem Kopenawas kosmologi og Sofie Isager Ahls udgivelse Naboplanter.

Hør podcasten 'Brev til varernes folk'

Mangel på mangfoldighed i fodbold

Ny omfattende rapport om mangfoldighed og inklusion fra DBU viser, at størstedelen af pigerne og kvinderne oplever, at det modsatte køn har det nemmere i fodboldens verden. Professor MSO Bjarke Oxlund blev interviewet om, hvordan det kan være i P1 morgen mandag d. 3. februar.

Indslaget findes ca. 20 minutter inde i programmet (udsendelsen er ikke længere tilgængelig)

Migrant: Din krop er din grænse

Antropologer fra Biometric Border Worlds deltager i en podcast hos Science Stories.

Siden 1990erne har biometrisk teknologi fået stigende betydning i europæisk grænsekontrol. Ved hjælp af digitale afbildninger af f.eks. fingeraftryk, DNA, knogler og ansigter er kroppen blevet nøgle til identificering og kontrol af menneskers bevægelse i verden og henover grænser. Baseret på kollaborativt etnografisk feltarbejde har de fire antropologer; Karen Fog Olwig, Perle Møhl, Kristina Grünenberg og Anja Simonsen undersøgt, hvordan biometrisk teknologi bliver udviklet, anvendt, fortolket og forhandlet i nøglepunkter i den europæiske grænseverden. Det er der kommet en bog ud af med titlen; The Biometric Border World; Technologies, Bodies and identities on the Move.

Anders Kjærulff Christensen fra  Science Stories har talt med tre af forfatterne om bogen, om skabelsen af teknologiske grænser, og om det at skulle have bekræftet sin identitet, når man har pas, der ikke anerkendes eller simpelthen ikke har nogen papirer, en situation, som mange migranter står i, og et problem som vi i Europa prøver at løse af teknisk vej.

Social data science og maskin-antropologi

Antropolog Morten Axel Pedersen deltager i en episode af podcast-serien Computational thinking - at tænke med maskiner. Den handler om,  hvordan computational thinking kan bruges i samfundsvidenskab og om det tværfaglige arbejde i Copenhagen Center for Social Data Science.

Professorpanelet på Bloom-festivalen

Antropolog Morten Axel Pedersen medvirkede, da Professorpanelet, kendt fra P3, blev genoplivet på festivalen Bloom. Panelet kan nu lyttes som podcast her.

Hvordan ville verden se ud uden mennesket? Hvorfor findes der ikke drager? Hvordan vi løser klimakrisen? Det og meget mere fik publikum svar på, da Sara Bro genoplivede Professorpanelet med et panel bestående af en antropolog, en statistiker, en biolog og en klimaforsker.

Skandinavisk litteratur under klimakrise

Hvad gør klimakrisen ved vores måde at skrive og læse på? Sofie Isager Ahl har været i Oslo og talt med forfatter og kritiker Espen Stueland om vinbønder, naturopfattelser og grænserne mellem videnskabelig og skønlitterær praksis.
Lyt til 'Skandinavisk litteratur under klimakrise' her

AnthroPod: Cashlessness - a look at a life on the margins of a digitalizing economy 

Ny podcast fortæller om udviklingen hen imod et kontantløst samfund, og hvordan det kan påvirke udsatte grupper, som ikke har adgang til den digitale økonomi. De to antropologer Camilla Ravnbøl og Marie Kolling tager på Roskildefestivalen, der siden 2017 har været kontantløs, for at følge pantsamlere.
Lyt til 'Cashlessness' her

P1: Danske fødevarevirksomheder afpresset med hvidt pulver

Flere danske fødevarevirksomheder har modtaget breve med pulverafpresninger. Skal vi til at tjekke madvarerne i køledisken efter en ekstra gang?
Medvirkende: David Sausdal.
Lyt til 'Danske fødevarevirksomheder afpresset med hvidt pulver' her: P1 Orientering (udsendelsen er ikke længere tilgængelig)

ATLAS Magasin: Landmålingens poesi

Ser vi det samme, når vi betragter landskabet omkring os? Eller rummer vores omgivelser forskellige potentialer, grænser og territorier afhængigt af øjnene, der ser? 
Medvirkende: Morten Axel Pedersen.
Lyt til 'Landmålingens poesi' her: ATLAS Podcast

Radio24syv: Politinæsen, det hjemløse NemID og det hurtige net

Politiet er ikke vilde med brug af nye overvågningsteknologier.
Medvirkende: David Sausdal.
Aflyttet på Radio24syv (udsendelsen er ikke længere tilgængelig)

Radio24syv: Kina stopper med at vokse, varmt på Weibo og mandarin-tips

Ny forskning viser, at Kinas befolkning stopper med at vokse om bare ti år.
Medvirkende: Ayo Wahlberg.
Kina Snak på Radio24syv (udsendelsen er ikke længere tilgængelig)

BBC: The Gloaming

Lydmontage om liv og død på dansk hospice.
Medvirkende: Nanna Hauge Kristensen.
Lyt til 'The Gloaming' her: Short Cuts på BBC 

P1: Den mørke, onde underverden 

Er der fællestræk mellem fiktionens og virkelighedens underverdener?
Medvirkende: Line Richter.
Lyt til 'Den mørke, onde underverden' her: Supertanker på P1 (udsendelsen er ikke længere tilgængelig)

P1: Vi vil kende vores dødsdom

Ny undersøgelse kortlægger dilemmaer ved viden om arvematerialet.
Medvirkende: Ayo Wahlberg. 
Lyt til 'Vi vil kende vores dødsdom' her: Recept på P1 (udsendelsen er ikke længere tilgængelig)

Videnskab.dk podcast: 'Underbefolkning’ bliver lige så problematisk som overbefolkning

Medvirkende: Ayo Wahlberg.
Lyt til 'Underbefolkning bliver lige så problematisk som overbefolkning' her:  Videnskab.dk via soundcloud