Stine Krøijer

Stine Krøijer

Lektor

Primære forskningsområder

Jeg har en bred interesse for klima, natur og politisk aktivisme i Latinamerika og Nordeuropa. Gennem de sidste 20 år har jeg arbejdet med skov og klima, oprindelige folks rettigheder samt agro- og udvindingsindustri i Amazonas. Jeg har fulgt den europæiske klimaretfærdighedsbevægelse gennem mere end ti år og er i den forbindelse optaget af forståelser af politisk forandring og 'omstilling', kosmologi og tid.  

Aktuel forskning

Fra 2014 til 2018 fokuserede min forskning på ’træers politiske liv.’ Projektet omhandlede træers politiske agens og deres rolle i politisk aktivisme og andre politiske projekter om afskovning, biodiversitetskrise og afbødning af klimaforandring. Projektet tog afsæt i menneskelig interaktion med træer i ecuadoriansk Amazonas og blandt radikale miljøaktivister i Tyskland og Skandinavien med henblik på at vise, hvordan træer ikke blot er et passivt bagtæppe for menneskers projekter, men indgår aktivt deri. 

Disse interesser er videreført i det Velux finansierede projekt Lokale Landvindinger (2021-2025), der undersøger samskabelse af fremtidens landskab gennem fortællinger om den grønne omstilling af dansk landbrug, jordfordeling og udtagning af lavbundsjorde. https://antropologi.ku.dk/Forskning/projekter/lokale-landvindinger-landskabsfortaellinger-og-samskabelse-i-multifunktionel-jordfordeling/

Min interesse for forestillinger om vild natur og radikale miljøforandringer videreføres i projektet 'Fire and Political Alterity in Amazonia' (2023-2026) med fokus på afskovning, soja-forsyningskæder, jordrettigheder og skovbrandenes politiske effekter. Projektet undersøger altså et af det globale klimasystems 'tipping points' og de sociale og politiske forandringer det bevirker.

Jeg er medlem af ekspertgruppen for naturnationalparker under Miljøministeriet og koordinationsgruppen for KUs Green Solution Centre. Jeg underviser kurser om klima, natur og miljø, globale strømme, projekt design og specialefeltarbejde.

Udvalgte publikationer

 1. Udgivet

  Figurations of the future: forms and temporalities of left radical politics in Northern Europe

  Krøijer, Stine, 2015, New York: Berghahn Books. 254 s.

  Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskningfagfællebedømt

 2. Udgivet

  The Non-Relational Forest: Trees, Oil Palms and the Limits to Relational Ontology in Lowland Ecuador

  Krøijer, Stine, 2021, Environmental Alterities. Bonelli, C. & Walford, A. (red.). Manchester: Mattering Press, s. 117-137 20 s.

  Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningfagfællebedømt

 3. Udgivet

  The spear as measure: Rage, revenge spear-killing and the transformation of indigenous citizenship in Ecuador

  Krøijer, Stine, 2021, I: History and Anthropology. 32, 1, s. 78-92

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

 4. Udgivet

  Civilization as the Undesired World: Radical Environmentalism and the Uses of Dystopia in Times of Climate Crisis

  Krøijer, Stine, okt. 2020, I: Social Analysis: The International Journal of Anthropology. 64, 3, s. 48-67

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

ID: 3096941