Lokale Landvindinger - Landskabsfortællinger og samskabelse i multifunktionel jordfordeling

Projektet stiller skarpt på lavbundsjorde og undersøger, hvilken rolle fortællinger spiller i samskabelse af det multifunktionelle landskab.

Udløb Glenstrup Sø

Foto: Mariagerfjord Kommune

Multifunktionel jordfordeling ses som en vej til at nedbringe landbrugets CO2-udslip og indebærer, at det åbne land også skal favne hensyn til natur, biodiversitet, friluftsliv og lokal udvikling. Det kan føre til uenighed om, hvordan landskabet bør se ud, hvordan det skal bruges, og hvem det bør gavne i fremtiden.

Projektet undersøger, hvordan fortællinger om landskabet bruges i forhandlinger af de mange hensyn og udvikler fortællinger som metode til at sikre lokal samskabelse.

 

I tæt samarbejde med praksispartnere fra Naturstyrelsen Himmerland, Mariagerfjord, Randers og Viborg Kommune undersøger projektet tre cases med multifunktionel jordfordeling i det sydlige Himmerland: Glenstrup Sø, Nørreådalen og Skalsådalen.

De tre cases er en del af EU-projektet LIFE IP Natureman, der skal skabe større sammenhæng mellem naturbeskyttelse, vandmiljø, klimastrategier og regional udvikling bl.a. ved brug af multifunktionel jordfordeling.

Projektets politiske følgegruppe består af Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening, mens den forskningsmæssige følgegruppe tæller Marisol de la Cadena (UC Davis), Frida Hastrup (KU) og Nathalia Sofie Brichet (KU).

 

Projektet undersøger 100 fortællinger om landskabet gennem workshops og interviews med lodsejere, beboere, brugere og naturforvaltere, samt via markvandringer og audiovisuelle metoder. På workshops og borgermøder undersøges fortællinger som metode til at sikre samskabelse af fremtidens landskab i forbindelse med multifunktionel jordfordeling.

 

På baggrund af erfaringerne fra forskningsprojektet Lokale Landvindinger har forskerne udarbejdet policy briefen ’Ny Jordreform i Danmark’, der blev udgivet i november 2022. Policy briefen ser nærmere på jordreformer i et dansk og internationalt perspektiv og opstiller fem anbefalinger til en jordreform. Med afsæt i policy briefen har forskerne arrangeret en debat på Folkemødet i juni 2023, skrevet en kronik i Altinget, samt skrevet en kronik i Klimamonitor i december 2023. Endelig er policy briefen blevet omtalt i flere medier bl.a. i en artikel i Dansk Skovforenings magasin ’Skoven’ og i et interview i KU’s klimapodcast Klimakrøller.

Med input fra samarbejdspartnere har forskerne udviklet den interaktive webside, Lyt til Landskabet, der blev lanceret i maj 2023. Den interaktive webside præsenterer en række veje til samskabelse og viser, hvordan projektledere og naturforvaltere kan bruge fortællinger til at inddrage landskabets forskellige aktører. Forskerne har efterfølgende præsenteret Lyt til Landskabet på bl.a. Naturmødet i Hirtshals, på Skovskolen, for KL’s Vand- og Naturnetværk, samt for projektledere i Naturstyrelsen, der arbejder med naturprojekter i ådalene og med naturnationalparker. Det interaktive onlinekort er også blevet omtalt i flere medier herunder Effektivt Landbrug, Fjordavisen og VORES Randers. Desuden bliver Lyt til Landskabet præsenteret i en nyhed på projektet LIFE IP Naturemans hjemmeside, hvor Kathrine Dalsgaard i en video fortæller om websiden.

Forskningsprojektets arbejde med fortællinger er også blevet udfoldet i en forskningsartikel i Tidsskriftet Antropologi, udgivet i oktober 2023. Her formidler Freja Marie Hegelund og Katrine Vintov, der skrev speciale i samarbejde med forskningsprojektet, sammen med postdoc Inge-Merete Hougaard nogle af forskningsprojektets indsigter om bl.a. myndigheders og landmænds divergerende forståelse af, hvad natur er. De skriver bl.a. om, hvordan landmænd i Skalsådalen i Himmerland forholder sig til ændrede vilkår og den grønne omstilling af landbruget, og hvordan dette kommer til udtryk i landmændenes fortællinger. I marts 2024 holdt Freja Marie Hegelund oplæg om specialet og artiklen i et af forskningsprojektets caseområder, Skalsådalen, i samarbejde med den lokale borgerforening og den lokalhistoriske forening.

Herudover er Lokale Landvindinger generelt blevet omtalt i medier, ved offentlige events og ved en række akademiske konferencer og interne netværksmøder. Forskningsprojektet er bl.a. blevet omtalt i Deadline, Uniavisen, P1 Orientering, Dagbladet Information og i DM Bios medlemsblad, og er blevet præsenteret ved Klimafolkemødet i Middelfart (2021 og 2022), EASA-konferencen (2021), det antropologiske MEGA-seminar (2021 og 2023), Collective Impacts netværksmøde (2022), LIFE IP Naturemans midtvejskonference (2022), Copenhagen Impact Labs årsmøde (2023), SEGES plantekongres (2024), Centre for Sustainable Agrifood Systems’ (START) årsmøde (2024), samt Landbrugsstyrelsen, Miljøstyrelsen og Naturstyrelsens Temadag om Udtagning af Landbrugsarealer.

 

Forskergruppen har, i fællesskab med praksisorganisationerne, planlagt og afviklet tre strategiworkshops i Nørreådalen og tre borgermøder i Skalsådalen, hvor lokale borgere, lodsejere og landmænd er blevet involveret i processerne omkring multifunktionel jordfordeling. Her er fortællinger benyttet som metode til at undersøge forskellige forståelser af og tilgange til landskabet med det formål at skabe en fælles forståelse af fortiden og nutidens landskab, som basis for at skabe en fælles vision for fremtidens landskab.

I projektet er der afholdt fire interne partnermøder i kredsen af projektpartnere med fokus på kapacitetsopbygning og erfaringsudveksling om 'fortællinger', 'samskabelse' og 'multifunktionalitet'. Desuden er der afholdt et erfaringsseminar i Mariagerfjord Kommune og et seminar for projektkredsen omkring EU-projektet LIFE IP Natureman med fokus på fortællinger som redskab i den offentlige forvaltning.

Der er derudover årligt holdt møder med projektets to følgegrupper: den politiske, der består af repræsentanter fra Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer, og den forskningsmæssige, hvor bl.a. Frida Hastrup og Nathalia Brichet fra forskningsprojektet Cattle Crossroads deltager. De to følgegrupper har på disse møder bidraget med videnskabelig ekspertise og indsigt i de politiske processer omkring multifunktionel jordfordeling og grøn omstilling i landbruget. Lokale Landvindinger arrangerede i samarbejde med forskerne i Cattle Crossroads og antropologen Marisol de la Cadena fra UC Davis en ’kodialog’ om køer i udstillingen ’Produktionsdyr: Et galleri for det muliges kunst’. Et uddrag af samtalen kan ses her.

 

 

 

 

In recent years, multifunctional land consolidation has emerged in Denmark as a way to address climate and biodiversity crises. Multifunctional land consolidation implies taking different land-use interests into consideration in land-use planning, in order to accommodate both agricultural production, biodiversity, climate mitigation and adaptation, as well as outdoors, recreation and rural development. These competing interests involve a risk of conflict over land use and landscape aesthetics.

This project investigates how stories and narratives about the landscape play out in negotiations of future landscapes. In the project we develop a method for using storytelling as a tool in the co-creation of future landscapes. We use narrative interviews, transect walks and audio-visual methods to explore local (hi)stories about the landscapes, and develop and apply the storytelling methodology at workshops and public meetings. The project is implemented in collaboration between researchers from University of Copenhagen and partners from The Danish Nature Agency Himmerland as well as  Mariagerfjord, Viborg and Randers Municipalities.

Read a news story about the project in English here.

In November 2022 the project published a policy brief, that presents five specific recommendations for a future land reform. Read a news story about it here.

In May 2023 the project published an interactive website called ‘Listen to the Landscape’ (Lyt til Landskabet), where you can explore stories from landscapes in transition. Visit the website here.

In September 2023 project researchers arranged a ‘cow dialogue’ with the project’s advisory board, Frida Hastrup and Nathalia Brichet from the Cattle Crossroads project and Marisol de la Cadena from UC Davis. Watch a selection of the dialogue here.

 

Forskere

Navn Titel Telefon E-mail
Inge-Merete Hougaard Postdoc +4535322344 E-mail
Kathrine Dalsgaard Indskrevet ph.d.-studerende +4535320303 E-mail
Stine Krøijer Lektor - forfremmelsesprogrammet +4535321581 E-mail

Støttet af:

Logo VELUX FONDEN

Lokale Landvindinger er støttet af VELUX FONDEN.

Projekt: Lokale Landvindinger - Landskabsfortællinger og samskabelse i multifunktionel jorddeling.

Periode:  2021-2025

Kontakt

Stine Krøijer (PI)
Lektor
stine.kroijer@anthro.ku.dk
+ 45 35 32 15 81

Inge-Merete Hougaard
Postdoc
imh@anthro.ku.dk
+45 35 32 23 44

Kathrine Dalsgaard
Ph.d.-studerende 
kathrine.dalsgaard@anthro.ku.dk
+45 35 32 03 03

Lone Søderkvist Kristensen
Lektor
lokr@ign.ku.dk
+45 35 33 18 31

Lyt til Landskabet 

Illustration fra Lyt til landskabet
Gå på opdagelse i det interaktive website Lyt til Landskabet, hvor du i lyd, tekst og video finder lokale fortællinger fra landskaber i forandring og råd til samskabelse.

Kathrine Dalsgaard fortæller om Lyt til Landskabet

Eksterne forskere

Navn Titel Telefon  E-mail
Lone Søderkvist Kristensen Lektor +4535331831 E-mail

Studerende

Navn Titel E-mail
Gertrud Anker-Møller Damgaard            Studerende           E-mail