10. februar 2025

Ayo Wahlberg bliver nyt medlem af Det Etiske Råd

Udnævnelse

Professor og institutleder Ayo Wahlberg er udpeget som nyt medlem af Det Etiske Råd. Han forventer bl.a. at skulle forholde sig til de svære etiske spørgsmål, som både billigere og mere avancerede genteknologier rejser i forhold til reproduktion og sygdomsforebyggelse.

Portræt af Ayo Wahlberg
Ayo Wahlberg. Foto: SAMF

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde har udpeget professor Ayo Wahlberg, der også er institutleder på Institut for Antropologi, som nyt medlem af Det Etiske Råd. Beskikkelsen sker på indstilling fra Folketingets ’Udvalget vedrørende Det Etiske Råd’.

Ayo Wahlberg har i sin forskning haft særligt fokus på sundhedsantropologien og gennemført forskningsprojekter og feltarbejder i både Danmark og udlandet.

Bl.a. har han i Kina undersøgt brugen af såkaldte selektive reproduktive teknologier, der forhindrer eller fremmer fødslen af bestemte ’typer’ børn. Og aktuelt er han i Danmark involveret i et projekt, hvor han undersøger de sociale og etiske dilemmaer, der opstår, når mennesker får kortlagt, om de er genetisk disponerede for alvorlig sygdom.

Netop sådanne konsekvenser af nye genteknologier mener Ayo Wahlberg bliver vigtige at diskutere i Det Etiske Råd. Som eksempel nævner han, at bedre og billigere gentests betyder, at et stigende antal mennesker i dag får at vide, at de har forøget risiko for at få udvikle en bestemt sygdom.

”Det skal vi finde ud af at håndtere, og der er ikke nemme svar. På den ene side giver gentests bedre mulighed for at forebygge alvorlig sygdom. På den anden side koster det også mange ressourcer, når vi taler om at forebygge sygdom hos en stor gruppe i øvrigt raske mennesker. Og lige så vigtigt: Er det altid rigtigt at fortælle mennesker, at de har øget risiko for at få en sygdom? Hvornår gør det mere skade end gavn?”

Et andet eksempel på en stor etisk udfordring er ifølge Ayo Wahlberg brugen af såkaldt reproduktiv gametogenese, hvor man ud fra hudceller skaber kunstige mandlige og kvindelige kønsceller. Det kan lyde som ren science-fiction, men er allerede gennemført på mus.

Ayo Wahlberg mener derfor, at det haster med at få en offentlig samtale om konsekvenserne, inden teknologien bliver brugt på mennesker. Her står de etiske spørgsmål nærmest i kø:

”Skal vi f.eks. tillade, at to kvinder eller to mænd – de sidstnævnte med hjælp fra en rugemor – får et barn, som genetisk udspringer af dem selv? Vil vi også acceptere, at man som single kan få et barn, der genetisk er en kopi af én selv? Eller at et barn genetisk kan have tre-fire forældre, når det bliver muligt? Vi står foran nogle virkelig store spørgsmål, og de bliver ikke færre i fremtiden,” siger han.

Se også Det Etiske Råds opslag på LinkedIn om nyudnævnelsen.

Kontakt

Ayo Wahlberg
Professor og institutleder
Institut for Antropologi
E-mail: ayo.wahlberg@anthro.ku.dk 
Mobil: +45 60 75 30 78

Emner

Læs også