7. september 2020

Sofie Linde kan gøre feminismen folkekær

DEBAT:

Sofie Linde er på vej til at blive et nyt feministisk forbillede, der især bekræfter de seneste års fjerdebølgefeministiske tendenser. Hvis nogen skal gøre feminismen folkekær, er det hende, skriver Bjarke Oxlund.

Debatindlæg i Altinget af Bjarke Oxlund, institutleder og professor MSO ved Institut for Antropologi.

'Alle hader feminister' er titlen på en serie, der havde premiere på DR tidligere i august. Her drømmer komiker Ane Høegsberg om, at feminisme skal være cool og populær, hvilket serien ikke i sig selv gør meget for at sikre.

Da Sofie Linde til årets Zulu Comedy Galla derimod fortalte om, hvordan hun som 18-årig til en julefrokost på DR havde oplevet, at en mandlig ”TV-kanon” forsøgte at presse hende til oralsex, tog hun stormskridt i retning af at forvandle sig fra rollen som folkekær X-factorværtinde til at være Danmarks første feminist med X-factor.

Stor opbakning

Ordene faldt i en mandsdomineret comedy-sammenhæng, men alligevel var opbakningen til Sofie Lindes #MeToo indspark overvældende. I den efterfølgende halvanden uge er Linde fra mange sider blevet rost for at stå frem, men hun er også blevet opfordret til at følge sagen til dørs ved at offentliggøre, hvem manden er, så ikke alle mandlige DR-ansatte kommer under anklage. Det afviser hun dog at gøre.

Hvorvidt navnet burde offentliggøres eller ej er blevet diskuteret i programmer som 'News & Co.' på TV2, 'Det vi taler om', Presselogen og Go’morgen P3. Uffe Holm har været ude at kritisere, at Linde ødelagde stemningen i en sammenhæng, som skulle være sjov, mens Pia Kjærsgaard i Debatten på DR torsdag kritiserede Linde for at gøre sig selv til offer og holde kvinder imod mænd i diskussioner om ligestilling. 

De konkrete diskussioner overskygger imidlertid det egentlig skelsættende ved det, som vi er vidner til: Familien Danmarks yndlingsvært på TV ved at udvikle sig til et feministisk ikon anno 2020.

Fjerdebølgefeminist undervejs i nogle år

Moderne kvindeforkæmpere kendes under betegnelsen fjerdebølgefeminister, hvor kampen for ligestilling mellem kønnene udkæmpes med fokus på retten til egen krop og egen seksualitet gerne iscenesat i regi af popkulturen, hvilket har fået ældre kvindeforkæmpere til at rynke på næsen. Med en god portion x-faktor forener Sofie Linde nutidens kropsaktivisme med et klassisk fokus på graviditet og ligeløn.

Allerede i marts sidste år spærrede seerne øjnene op, da Sofie Linde satte X-factor-patriarken Thomas Blackman på plads og forbød ham at give en deltager et dødskys.

Bare en måned senere under X-factor finalen i april udviste Linde tyk- og kropsaktivistiske tendenser, da hun vred sig på gulvet i en tætsiddende lyserød heldragt. Under sidste uges Zulu Comedy Galla hev hun desuden op i sin kjole og fremviste en spirende babybule og råbte: ”Jeg er gravid”.

Når Sofie Linde har stillet op til debat på diverse programflader denne uge har det således ikke været for at trække i land. Med reference til statistik om manglende ligestilling imellem mænd og kvinder i Danmark understreger hun behovet for personlige fortællinger.

Tidligere på måneden offentliggjorde TrygFonden en undersøgelse, som viser, at 12,5 procent af alle løsansatte kvinder har oplevet, at overordnede eller magtfulde mænd på deres arbejdsplads har forsøgt at presse dem til sex, men det er Linde som er er løbet med opmærksomheden.

Et feministisk forbillede

Den 18-årige Sofie Linde oplevede den statistik på egen krop, mens den 30-årige Sofie Linde nu bruger sin historie om chikane og manglende ligeløn, sin ikke-normative krop og sin position som folkekær X-faktor vært til at fortælle verden, at chikane og ulighed er forkert.

Hvis nogen skal indfri drømmen om, at feminisme skal være cool og populær i Danmark, har ingen bedre forudsætninger for at sikre det end lige netop Sofie Linde.

Emner