Antropologi-studerende bag ny børnebog om corona-epidemien
For Kristan Engberg, der læser til antropologi på KU, har coronaepidemien været en chance for at arbejde konstruktivt med krisen. Han står bag den danske oversættelse af en ny børnebog om epidemien og er idémand bag den aktuelle essaykonkurrence om coronakrisen.
Kristian Engberg var ikke i tvivl, da en ny international børnebog om coronakrisen landede i hans inbox: ”Den skal bare ud i Danmark, og det skal ske nu,” fortæller han om sit første møde med fortællingen om Sara og dragen Ario, der rejser verden rundt og møder andre coronaramte børn.
Kristian Engberg, der til daglig er studerende på bacheloruddannelsen ved Institut for Antropologi, skubbede en studieopgave til side, gik i gang med at oversætte og samlede et lille team om projektet.
Derfor kan alle nu gratis downloade bogen ’Min Helt er Dig – Hvordan børn kan bekæmpe corona!’ eller se den formidlet som en lille film/lydbog med dansk oplæsning. Desuden bliver der trykt mindre oplag på bestilling.
Forlægget er skrevet og illustreret af britiske Helen Patuck med afsæt i et FN-ledet projekt, hvor mere end 1.700 børn, forældre, omsorgspersoner og lærere fra 104 lande har fortalt, hvordan de håndterer corona-pandemien. Resultatet er efter Kristian Engbergs mening blevet usædvanligt vellykket.
”Bogen gør noget ekstraordinært i forhold til børn. Den fortæller nogle vigtige pointer i øjenhøjde, som er så nemme at forstå. Ikke med løftede pegefingre, men ved at gøre børnene til helte i stedet for stakler. Den tager dem ind i en fantasiverden uden at gøre det alvorlige ufarligt,” fortæller han og trækker en tråd til den daglige gang på Antropologi.
”Her på antropologi joker vi jo lidt med, at vi rigtigt godt kan lide at undersøge på folk, som det er synd for. Det her er det modsatte. Bogen er ikke lavet for nogen, det er synd for. Den anerkender børns styrker og kvaliteter som mennesker, selv om de er små. De kan bidrage med noget.”
Idémand bag essaykonkurrence
Børnebogen er ikke det eneste projekt, som Kristian Engberg har grebet fat i efter coronaepidemiens udbrud.
Han er også idémand til essaykonkurrencen ’Corona set gennem antropologiske briller’, hvor studerende på instituttet opfordres til at skrive om deres oplevelser og observationer under corona-krisen med udsigt til en førstepræmie på 3.000 kr. Essaykonkurrencen har inspireret en lang række andre institutter til at lave deres egne udgaver.
For Kristian Engberg, der med sine 43 år og en baggrund som udlært typograf, reklamemand og iværksætter stikker ud fra den gennemsnitlige studerende, handler det ikke kun om at få noget positivt ud af coronakrisen.
Drivkraften er også at skabe produkter med afsæt i antropologien, der har bredere gennemslagskraft end den traditionelle videnskabelige artikel. Antropologisk iværksætteri kalder han det.
”Jeg ender nok aldrig selv som en forsker, der sætter sig på et kontor og skriver bøger og artikler til andre forskere. Det har jeg enorm respekt for, men personligt er jeg mere optaget af, at det, jeg laver, skal kunne bruges i en bredere virkelighed. Det er det samme med essaykonkurrencen. Den er jo ikke lavet til et fagtidsskrift, men som inspiration for andre. Det er nede på jorden og i øjenhøjde,” siger Kristian Engberg.
Emner
Relaterede nyheder
Min Helt er Dig
Bogen ’Min Helt er Dig’ er oversat fra den engelske udgave ’My Hero is You: How Kids Can Fight COVID-19!' skrevet og illustreret af Helen Patuck.
Bogen bygger på fortællinger og feedback fra børn og voksne fra 104 lande og er udkommet på en lang række sprog. Bag det internationale project står ‘The Inter-Agency Standing Committee Reference Group on Mental Health and Psychosocial Support in Emergency Settings’ under FN.
Bogen har sin egen danske facebookside, hvor du kan downloade eller se en video, hvor bogen bliver læst op.
Til den danske udgave har Kristian Engberg bidraget med oversættelse og projektledelse, Louise Kryger med psykologisk rådgivning på den danske oversættelse, Rebekka Owe med indtaling, Peter Buch med lydteknik og Mari Nordstrøm med videoredigering.
Essaykonkurrence
Essaykonkurrencen ’Corona set gennem antropologiske briller’ løber frem til den 1. juli 2020. Bag konkurrencen står Institut for Antropologi med opbakning fra Fagrådet.
Konkurrencen har inspireret mange andre institutter til lignende konkurrencer, bl.a. Sociologisk Institut.
Her kan du læse mere om den antropologiske essaykonkurrence.
Læs også interviewet med Kristian Engberg i Uniavisen, som også løbende opdaterer en samlet liste over essaykonkurrencer på tværs af universitetet.