En kærlighedserklæring til videnskaben
Postdoc Thomas Hughes har med en lille kortfilm produceret et atypisk antropologisk produkt, som bevæger sig på kanten af videnskabeligt arbejde, selv om det i allerhøjeste grad handler om videnskab.
Nogle gange finder antropologien vej ind i gråzonen mellem videnskab og de kunstneriske fag.
Postdoc Thomas Hughes’ aktuelle forskningsprojekt har egentlig fokus på at undersøge biotekvirksomheden Genmabs ambitioner om diversitet og inklusion. Men det er samtidig et stykke etnografisk feltarbejde, der giver ny viden om virksomhedens kultur og de ansattes syn på eget arbejde.
Indsigter herfra har nu bidraget til en lille film, hvor ansatte ’fra laboratoriet’ sætter ord på, hvordan videnskabelig nysgerrighed driver dem i det daglige arbejde. Målgruppen har især været Genmabs egne ansatte, men filmen er samtidig et bredt statement om forskning og passion. Af samme grund er den også dedikeret til alle, der arbejder med videnskab.
For Thomas Hughes er filmprojektet det mest ’cool’, han har været involveret i professionelt – også selv om det ligger på kanten af antropologien. Eller måske netop, fordi det er på kanten:
”At samarbejde med en kunstner skaber større gennemslagskraft og er en helt anden måde at få ideer ud på. Jeg kunne have skrevet en traditionel videnskabelig artikel, men at udvikle en filmisk fortælling forstærker budskaberne,” siger Thomas Hughes.
Han har fået god respons både internt og eksternt. Blandt andet er han blevet kontaktet af en professor i folkesundhedsvidenskab, der gerne vil formidle viden om menneskers liv med diabetes.
Instruktør på filmen er Brady Welch fra New York, som Thomas Hughes skrev filmens storyline og interviewguide sammen med.
Selve idéen til og konceptet bag projektet opstod i samtaler med Genmabs senior-vicepræsident, Janine Scuurman, som Thomas Hughes havde introduceret til Bruno Latour og Steve Woolgars antropologiske klassiker ’Laboratory Life: The Social Construction of Scientific Facts’. Hun sikrede herefter finansiering af filmprojektet og fuld kunstnerisk frihed.
Læs mere om processen og se resultatet øverst.
Kontakt
Thomas Scott Hughes
Postdoc, Institut for Antropologi
E-mail: thomas.hughes@anthro.ku.dk
Mobil: 20 21 17 87