9. december 2020

Det epidemiske samfund

Cover

En pandemi og samfundskrise, som vi oplever netop nu, udsætter samfundet for en regulær trykkogertest, hvor dybereliggende samfundsstrukturer, normer og kulturer ofte bliver både blotlagt og udfordret.

Denne helt usædvanlige situation er afsættet for en ny antologi, ’Det epidemiske samfund’, med bidrag fra 27 forskere inden for den samfundsvidenskabelige og humanistiske forskning. I 18 kapitler diskuterer de, hvordan coronakrisen har sat sine spor i det danske samfund, og hvordan COVID-19-epidemien kan skabe ny indsigt i sociale forandringsprocesser og samfundets generelle form.

Bogen er redigeret af Nikolaj Schultz, ph.d.-studerende ved Sociologisk Institut, i samarbejde med Ole B. Jensen, professor ved Aalborg Universitet. 

Fra Institut for Antropologi bidrager lektor Stine Krøijer med kapitlet ’Efter isolationen: Om livet i ruinerne af et annonceret fremskridt’. Heri behandler hun blandt andet, hvordan coronavirussen hos Secoya-folket i Amazonas blev forbundet med historiske koloniseringsprocesser, og hvordan folkets virusflugtstrategier kan bruges til at sætte spørgsmålstegn ved den moderne vestlige ide om ’fremskridt’.

I deres fælles indledende kapitel understreger de to redaktører, at coronakrisen ikke kun giver en sjælden mulighed for at analysere samfundet fra nye vinkler, men at forskningen måske også kan bidrage positivt til den verden, vi kommer til at møde på den anden side. Som de skriver:

”Forhåbentlig kan vi gennem analyser hjælpe med at pege i retning af det samfund, der kunne være ønskværdigt, og dermed bidrage til den sociale og politiske forhandling, der vil følge i kølvandet på sundhedskrisen. Disse overvejelser har været drivkraften for nærværende bog.”

Læs mere om bogen hos Hans Reitzels Forlag: Det epidemiske samfund

Emner