AFLYST: Konference: Nabostøj – en fælles faglig udfordring

På grund af coronasituationen er konferencen desværre aflyst.

Hvornår bliver lyden af naboen til generende støj? Hvordan påvirker det vores oplevelse af vores eget hjem, når lyde fra naboernes hjem trænger ind i det? Hvorfor forventer de fleste, at problemer med nabostøj skal løses alene ved at vise hensyn og rummelighed, og ikke ved at forbedre de bygninger, vi bor i?

Det er nogle af de spørgsmål, forskningsprojektet ’Hvad er nabostøj’ har undersøgt med støtte fra Grundejernes Investeringsfond og Realdania. Denne eftermiddag fortæller antropolog Sandra Lori Petersen om forskningsprojektets resultater og præsenterer hvidbogen Nabostøj – en fælles udfordring, som udkom i juni. Hvidbogen beskriver, hvordan problemer med nabostøj ser ud fra faglige perspektiver så forskellige som antropologens, akustikerens, konfliktmæglerens, sundhedsforskerens og juristens.

Med oplæg om arkitektur, bæredygtigt byggeri, historisk lyd og udviklingen af konkrete værktøjer inviterer vi denne eftermiddag alle, der arbejder med området, til at deltage i en samtale om, hvordan vi åbner op for en mere pragmatisk og tværfaglig tilgang til at håndtere udfordringer omkring nabostøj i etageejendomme.

Program

13:00–13:10 Velkommen
Ved Søren Meyer, Udviklingschef, Grundejernes Investeringsfond og Steffen Jöhncke, lektor i antropologi og dagens konferencier
13:10–13:35 Nabostøj, hverdagslyd og hjemlighed

Ved Sandra Lori Petersen, antropolog og leder af forskningsprojekterne ”Hvad er nabostøj” og ”Sammen om nabostøj”, Københavns Universitet

Lydene af vores naboer er ofte med til at gøre vores hjem til netop vores. Når lydene bliver til gene, kan det opleves som grænseoverskridende. Alligevel har vi ikke ret mange løsninger på nabostøjsproblemer; hvordan kan det være?

13:35–14:00 Lyden af fremtidens bygninger

Ved Morten Roar Berg, global concept developer, Ecophon

Hvis lyd og akustik for alvor skal komme på dagsordenen i designet af vores bygninger bør man også se fremad. Hvordan kommer vi til at designe akustikken i bygninger i fremtiden og hvordan kan det skabe værdi frem for problemer?

14:00–14:25 Historisk lyd

Ved Annette K. Nielsen, videnskabsjournalist mag.art.

Lyd, og måden vi lytter på, har ændret sig over tid. Sansehistorikere vækker fortidens lydmiljøer til live, og viser dermed hvordan lyde, der forstås som støj, altid må ses i sammenhæng med sin samtid. Hvordan lyder vores byer i dag med historiske ører? Og er vore byers beboere særligt støjfølsomme, eller savner vi mon blot stilheden også?

14:25-14:50 PAUSE
14:50-15:15 God lyd i boligen er bæredygtigt

Ved Lau Raffnsøe, teknisk direktør, Green Building Council Denmark

Lydmiljøet er både en vigtig del af bygningers sociale funktion, af et godt indeklima og af bæredygtigt byggeri. I forhold til renoveringer af boligmassen kan vi komme langt med en pragmatisk tilgang, hvor også mindre forbedringer, som mindsker gener, ved teknikstøj, nabostøj og trafikstøj kan være værdsættes.

15:15-15:40 Sammen om nabostøj

Thea-Maria Sørensen og Adam Veng, etnolog og antropolog, Københavns Universitet

Forskningsprojektet ”Sammen om nabostøj” udvikler værktøjer til håndtering af nabostøj for beboere, bestyrelser og boligadministrationer. Via beboerinddragende workshops vil projektet styrke beboernes forståelse af nabostøj som både et socialt og materielt fænomen.

15:40-16:15 Opsamlende pointer, fælles dialog og spørgsmål til oplægsholderne
16:15

Vi siger tak for opmærksomheden

Efter konferencens faglige del byder vi på en kølig drik, en snack og en snak
17:00

Tak for i dag



Bemærk, at denne konference er primært for aktører, der arbejder i bolig- og byggebranchen, men andre med interesse i området er velkomne.