5. februar 2025

Atreyee Sen udnævnt til professor på Institut for Antropologi

UDNÆVNELSE

Atreyee Sen er den 1. februar tiltrådt som professor på Institut for Antropologi, hvor hun har været ansat siden 2015. I sin forskning har hun haft særligt fokus på det sydlige Asien, men leder aktuelt et EU-støttet projekt, der globalt undersøger politisk motiveret vrede.

Atreyee Sen. Foto: Marie Myrhøj Jensen, KU.
Atreyee Sen. Foto: Marie Myrhøj Jensen, KU.

Indien med verdens største befolkning og dets meget forskellige bysamfund står centralt i Atreyee Sens forskning, hvor hun har haft fokus på, hvordan sårbare lokalsamfund i byerne udvikler voldelige aktivistbevægelser som et svar på deres egne marginaliserede position.

I sit nyeste projekt støttet af European Research Council (ERC) udvider hun perspektivet ved at undersøge, hvordan forskellige former for kollektiv vrede bliver knyttet sammen på tværs af hele verden og samtidig bliver en drivende politisk kraft på globalt plan.

Hele dette arbejde kan Atreyee Sen fra den 1. februar 2025 nu lede med titel af professor på Institut for Antropologi, hvor hun har været ansat som lektor siden 2015.

Atreyee Sen begyndte sin akademiske karriere i Indien med en bachelor i sociologi fra University of Calcutta og en kandidatgrad fra Jawarharlal Nehru University, New Delhi. I 2003 afsluttede hun sin ph.d. i socialantropologi fra School of Oriental and African Studies (SOAS), University of London. Efterfølgende havde hun flere akademiske ansættelser på University of Sussex og University of Manchester.

Sociale konflikter, som de udspinder sig i byområder, er central i Atreyee Sens forskning. Og hun studerer gerne fællesskaber, der søger at overvinde socioøkonomiske udfordringer gennem et kreativt politisk engagement. F.eks. har hun tidligere udført feltarbejde blandt kvinder i Mumbais slumkvarterer, som har dannet stærke solidaritetsnetværk for at forsvare sig mod voldelige ægtemænd, seksuelle overgreb og korrupte arbejdsgivere – nogle gange med trusler om brug af modvold.

”Der er et gammelt ordsprog om det at protestere: ’Hvis du vil gå hurtigt frem, så gå alene. Hvis du vil gå langt, så gå sammen.’ Min nysgerrighed i mit igangværende forskningsprojekt er drevet af endnu en talemåde. ’Hvis du vil gå længere, så gå globalt.’ I en tid med digital hyper-forbundethed pirrer det min interesse, hvor vidtrækkende effekter det kan have at dele viden og interagere på tværs af politiske fællesskaber og landegrænser,” siger Atreyee Sen.

Hendes nuværende EU-finansierede forskningsprojekt afdækker og analyserer således kollektiv vrede på tværs af lande og kulturer. En vrede, der kan udspringe af økonomisk ustabilitet, klimakollaps, kulturkrige, voldelige konflikter, ulighed mellem kønnene og demokratiets fiaskoer.

”Med de sociale og politiske polariseringer er der et presserende behov for at undersøge, hvordan og hvorfor folk griber til vrede som en måde at skabe politiske og kulturelle relationer på,” som hun sagde ved lanceringen af projektet.

Professor Atreyee Sens tiltrædelsesforelæsning vil blive annonceret senere.

Kontakt

Atreyee Sen
Professor, Institut for Antropologi
E-mail: Atreyee.Sen@anthro.ku.dk 
Telefon: +45 35 33 38 82

Emner

Læs også