Familien som integrerende institution for flygtninge og indvandrere i Danmark: lokale og globale livssammenhænge (FiiD)
FiiD var et forskningsprojekt ved Institut for Antropologi, Københavns Universitet finansieret af Forskningsrådet for Kultur og Kommunikation (FKK).
PROJEKTET ER AFSLUTTET
Projektperiode: 2006-2010
Projektet var primært koncentreret omkring studier i Danmark, men i kraft af sit fokus på såvel lokale som globale livssammenhænge anlagdes der også en bredere komparativ tilgang, der inddrog studier af migrantfamilier rundt om i verden.
I forskningsprojektet deltog etablerede forskere, ph.d.-stipendiater og en række specialestuderende, der alle interesserede sig for lokale og transnationale familiers rolle og funktion for flygtninge og indvandreres hverdagsliv og integrationen i det omkringliggende samfund.
Der har i en årrække været stor samfundsmæssig såvel som videnskabelig interesse for flygtninges og indvandreres integration i det danske samfund. Der er imidlertid stadig yderst begrænset viden om, hvordan integration tager sig ud fra indvandreres og flygtninges eget perspektiv - på hvilke måder søger de selv at skabe sig et liv i det danske samfund og hvordan forholder de sig til danske instansers integrationstiltag? Dette projekt har til formål at udforske dette problemfelt med udgangspunkt i familiens særlige rolle i flygtninges og indvandreres hverdagsliv og integration i Danmark.
International forskning peger på, at "integration" for flygtninge og indvandrere finder sted inden for rammen af et kompliceret samspil af lokale, regionale, nationale og transnationale forhold, hvor familienetværk spiller en central rolle. Det er de måder, hvorpå flygtninge og indvandrere ønsker at indrette deres tilværelse i Danmark i lyset af denne kompleksitet af faktorer, der vil være fokus for forskningsprojektet.
Gennem en bred, komparativ tilgang og dybtgående etnografiske undersøgelser af familierelationer blandt flygtninge og indvandrere i Danmark ønsker projektet dels at underkaste selve integrationsbegrebet en kritisk undersøgelse, dels at generere ny viden, der kan skabe et bedre beslutningsgrundlag for offentlige politikker vedr. den voksende befolkning med flygtninge- eller indvandrerbaggrund.
FiiD var et større forskningsprojekt, der indbefattede etablerede forskere, forskerstuderende og specialestuderende på Institut for Antropologi, Københavns Universitet.
Ansatte
- Professor, Karen Fog Olwig
- Ph.d.-stipendiat, Birgitte Romme Larsen
- Ph.d.-stipendiat, Mikkel Rytter
Studerende ved Institut for Antropologi tilknyttet projektet
- Specialestuderende, Karina Märcher Dalgas
- Specialestuderende, Sille Børsting-Andersen
- Specialestuderende, Maria-Louise Bønneløkke Pedersen
- Specialestuderende, Anna Maria Mårtensson
- Specialestuderende, Helene Ilkjær
- Specialestuderende, Gunvor Jonsson
Studier af familien som integrerende institution for flygtninge og indvandrere har bred interesse indenfor kultur- og samfundvidenskaberne i Danmark og resten af Skandinavien. Denne side tilbyder links til affilierede projekter der ligeledes arbejder med forskningsmæssige problemstillinger, der vedrører familiens former, funktioner og betydninger.
MiMa: Ægteskab blandt Etniske Minoriteter i Danmark: Kontinuitet og Forandring
Projektet er tilknyttet Akademiet for Migrationsforskning i Danmark (AMID) og ledes af Garbi Schmidt , SFI.
Projektet har til formål at belyse en række centrale forhold omkring transnationale ægteskaber blandt indvandrere og efterkommere fra Tyrkiet og Pakistan. Projektet sætter på forskellig vis fokus på en række forhold indenfor familien herunder kønsrelationer, generationskonflikter, partnervalg, arbejdsmarkedstilknytning samt skabelse og vedligeholdelse af transnationale relationer.
Civiliserende institutioner i en moderne velfærdsstat - et forskningsprojekt om børn og opdragelse
Projektet ledes af Eva Gulløv, DPU.
Projektets formål er at undersøge børns opvækstbetingelser i Danmark på tværs af institutioner. Med institutioner menes både daginstitutioner, skoler og familien. Hensigten er at skabe indblik i den måde, vi samfundsmæssigt organiserer børns liv på, både hvad angår de konkrete praksisser og de værdier og ambitioner, som ligger bag.
Informal child migration in Europe
The project 'Informal child migration in Europe' investigates how informal networks of care constitute a social and cultural potential for children and adult
caretakers who are involved, temporally or permanently, in informal and illegal migration within and into Europe.
The project brings together experts from four institutions in Oslo:
Department of Social Anthropology, University of Oslo; The Institute of Social research, ISF; FAFO Institute for Applied International Studies; and International Peace Research Insititute, PRIO. The project will involve research in five Western European countries (Norway, the Netherlands, Spain, Portugal and Italy), two Eastern European countries (Moldova and Ukraine), two African countries (Angola and Cape Verde) and one country in Latin America.
Forskningsprojektet Informal child migration in Europe har deltagelse af Hilde Lidén, dr. polit i socialantropologi og forskningsleder for IMER forskning ved Institutt for samfunnsforskning, Oslo.
Projektet blev støttet af
Forskningsrådet for Kultur og Kommunikation under Danmarks Frie Forksningsfond har finansieret projektet.
Projektansvarlig: Karen Fog Olwig
Start: 2006
Slut: 2010