Brasilien
I Brasilien vokser håbet om en plads blandt verdens retningsgivende magter. Gennem historien har magthaverne drømt om at sikre landet en „retmæssig“ plads i det internationale system – som en stormagt med en position, der svarer til landets geografiske størrelse og en befolkning, der i dag tæller knap 200 mio. mennesker. Siden 2003 har en overraskende hurtig vækst betydet, at Brasilien allerede i dag taler med en stærkere stemme på den internationale scene i en række sammenhænge. Det ser vi fx i forhandlinger om international handelspolitik, i klimaforhandlinger og i G20, hvor repræsentanter fra de største økonomier diskuterer den internationale økonomi og dennes
udfordringer efter finanskrisens udbrud i 2008. I disse sammenhænge har Brasilien fået stor indflydelse. Denne succes er hjemme blevet akkompagneret af en systematisk reduktion af social og økonomisk ulighed: mellem regioner, mellem klasser, mellem kønnene og mellem sorte og hvide. Millioner af mennesker er steget op i middelklassen.
Og antallet af ekstremt fattige er mere end halveret – til 3,6 pct. af befolkningen.
Billedet af Brasilien som et stabilt demokrati med en solid økonomisk vækst blev styrket, da landet blev tildelt både værtskabet for VM i fodbold i 2014 og OL i 2016. Men optimismen fik et knæk, da landet i juni 2013 oplevede de største demonstrationer i sin historie. 20. juni kulminerede protesterne, da 1,5 mio. mennesker gik på gaden i mere end 100 byer. Denne historiske begivenhed ser vi nærmere på i slutningen af kapitlet.
Marie Kolling og Steen Fryba Christensen: "Brasilien" i Verdens Magter; Ræson Medier, 2014