Tine Gammeltoft

Tine Gammeltoft

Professor

Medlem af:

Undervisnings- og vejledningsområder

Global sundhed; seksuel og reproduktiv sundhed; kroniske sygdomme; køn, slægtskab, seksualitet; udvikling og globalisering; videnskab og teknologi; etnografisk metode; kritisk teori; feministisk teori; medicinsk antropologi; Asiens antropologi.

Primære forskningsområder

I min forskning undersøger jeg sundhed og sundhedssystemer med særligt fokus på, hvordan strukturelle forhold – i form af politiske interventioner, økonomiske betingelser, sociale fællesskaber og moralske forventninger – danner grundvilkår for det enkelte menneskes liv og helbred. Jeg er særligt interesseret i global seksuel og reproduktiv sundhed og i måderne hvorpå (især kvinders) sundhed og seksualitet gøres til genstand for statslige og domestiske interventioner. I min seneste bog Haunting Images: A Cultural Account of Selective Reproduction in Vietnam (2014) ser jeg kritisk på, hvordan nye medicinske teknologier anvendes til at fravælge visse (potentielle) børn før fødslen.

Aktuel forskning

Jeg er ansvarlig for forskningsprojektet The Impact of Violence on Reproductive Health in Tanzania and Vietnam (2013-2018). Dette er et tværvidenskabeligt projekt finansieret af FFU/Danida. Projektet udføres som et samarbejde mellem Institut for Antropologi (KU), Institut for Folkesundhedsvidenskab (KU), Klinisk Institut (SDU), Hanoi Medical University (Vietnam), og Kilimanjaro Christian Medical College (Tanzania). Igennem en kombination af epidemiologiske og etnografiske metoder søger vi indsigt i, hvordan vold i intime relationer påvirker kvinders seksuelle og reproduktive sundhed og nyfødtes helbred. Projektet udføres i Tanzania og Vietnam og lægger særlig vægt på opbygning af forskningskapacitet igennem styrkelse af lokale forskeres tværdisciplinære forskningskompetencer.

Jeg er også ansvarlig for forskningsprojektet Living Together with Chronic Disease: Informal Support for Diabetes Management in Vietnam (2018-2021). Dette projekt fokuserer på uformel håndtering af kroniske sygdomme, med etnografisk udgangspunkt i studier af diabetes i Vietnam. Projektet udføres i Vietnams Thai Binh provins i samarbejde med Thai Binh University of Medicine and Pharmacy, Institut for Folkesundhedsvidenskab (KU) og Syddansk Universitet. Det udføres i samarbejde med det dansk-vietnamesiske strategiske sektorsamarbejdsprojekt Strengthening the Frontline Grassroots Health Worker: Prevention and Management of NCDs at the Primary Health Care Level og har Novo Nordisk som privatsektorpartner. Projektet er finansieret af Udenrigsministeriet.

Jeg er medlem af redaktionen for tidsskrifterne Annual Review of Anthropology, Ethos og Reproductive Health Matters og medredaktør af tidsskriftet Medical Anthropology.

Udvalgte publikationer

 1. Udgivet

  Haunting Images: A Cultural Account of Selective Reproduction in Vietnam

  Gammeltoft, Tine, feb. 2014, Berkeley: University of California Press. 336 s.

  Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskningfagfællebedømt

 2. Udgivet

  Toward an Anthropology of the Imaginary: Specters of Disability in Vietnam

  Gammeltoft, Tine, 2014, I: ETHOS: Journal of the Society for Psychological Anthropology. 42, 2, s. 153-174 22 s.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

 3. Udgivet

  Selective Reproductive Technologies

  Gammeltoft, Tine & Wahlberg, Ayo, 2014, I: Annual Review of Anthropology. 43, s. 201-216 16 s.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

ID: 9837