Fornuftens grænseflader

Nye perspektiver i antropologiske studier af magi, social teknologi og usikkerhed

PROJEKTET ER AFSLUTTET / THE PROJECT IS COMPLETED


I det danske samfund har man i disse år kunnet iagttage to tilsyneladende modsatrettede tendenser:

den ene side har der været en øget vækst i interessen for overnaturlige og uforklarlige fænomener, ikke blot inden for populærkulturen fx i form af tv-serier om ånder og medier, men også i etablerede religioner og medicinsk praksis har mystik og spirituelle emner haft øget opmærksomhed. Irrationelle oplevelser – fra spøgelser til ”indre stemmer” – er tilsyneladende blevet accepteret af stadig flere som andet end indbildning og er bl.a. i selvhjælpsgrupper blevet gjort til genstand for en søgen efter mening og budskaber.

Alternative former for sygdombehandling har fortsat deres mangeårige vækst og har bl.a. gennem pres fra patientforeninger fundet vej ind i den etablerede sundhedssektor og -forskning. Den folkelige forståelse af, ”at der er mere mellem himmel og jord”, har ikke længere blot henvist til grænserne for erkendelse, men til muligheden for alternative erkendelser og virkeligheder. Et fællestræk her har været ønsket om anerkendelse og brug af andre sammenhænge, end hvad den etablerede videnskab og rationalitet synes at levne plads til.

den anden side er der sket en drastisk udvidelse af den etablerede videnskabelige fornufts råderum, hvilket først og fremmest er kommet til udtryk i kravet om evaluering, evidensbasering og dokumentation af effekt og effektivitet inden for stadig flere områder af samfundslivet: Alle niveauer af sektorer som uddannelse, sundhedsvæsen og socialt arbejde har skullet bevise deres økonomiske og samfundsmæssige værd.
Bestræbelsen på ”evidens” har almindeligvis knyttet sig til ønsket om større politisk og administrativ kontrol med disse områder og til ønsker om en mere effektiv udnyttelse af begrænsede ressourcer. Et fællestræk her har været øget mistillid til sædvane, faglige traditioner og personlige erfaringer som afsæt for indsatsen, og en understregning af nødvendigheden af nøgterne, objektive og videnskabeligt baserede målinger.

På trods af den tilsyneladende modsatrettethed i de to beskrevne tendenser rummer de visse fælles grundtræk: For det første et ønske om at sætte sig ud over begrænsningerne ved, hvad man kunne kalde ”hverdagens sunde fornuft”; for det andet bestræbelsen på gennem bestemte metoder – fra åndemaning til evaluering – at opnå viden og kontrol med det ellers ukontrollable og usikre.

Den samtidige vækst af ”irrationelle” og ”rationelle” forståelsesrammer syntes at udgøre en fælles bevægelse mod at eksplicitere det skjulte, erkende det hidtil uerkendelige og – om muligt – styre det bedre. Der er ikke kun tale om bestræbelser på at opnå større indsigt, men på bedre muligheder for praktisk indgriben og meningsfuld, legitim handling. I den klassiske antropologi er sådanne forsøg på at håndtere usikkerhed ofte beskrevet og analyseret som magi.

Om projektet

Projektnavn: Fornuftens grænseflader. Nye perspektiver i antropologiske studier af magi, social teknologi og usikkerhed.

Projektperiode: 2010 - 2013

Projektlededelse

Projektet blev ledet af Vibeke Steffen