Antropologer i medierne

Udvalgte podcasts, radiointerviews og tv-optrædender med antropologer ved Københavns Universitet.

P1 - Kulturen

29. september 2021: Kulturen på P1 har i dagens program inviteret Jens Sejrup, tenure-track-adjunkit på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier samt Institut for Antropologi, til at udtale sig om den japanske kampsport sumobrydning, dens kuturhistoriske baggrund og betydning i nutidens Japan.

Indslaget kan høres på dr.dk og starter 01:42

Radio4 - Det Japanske præsidentvalg

8. september 2021: Aftenradioen havde denne aften besøg af Jens Sejrup, tenure-track-adjunkt på Institut for Tværkulturelle og Regionale studier samt Institut for Antropologi, til en snak om japansk politisk kultur, den japanske premierministers afgang og regeringspartiet LDP.

Indslaget er tilgængeligt på radio4.dk og starter 20:50

P1 - DIVISION: Genforhandling af krammet

20. august 2021: Professor MSO Bjarke Oxlund har besøgt P1. Efter et år med intimsfærer og fysisk kontakt reduceret til et minimum sagde en centerchef i Sundhedsstyrelsen forleden, at vi nu trygt kan give hånd, knus og kindkys til venner og familie. Men skal vi genoptage krammet, som vi brugte det før pandemien eller bruge anledningen til at genforhandle hvem og hvordan, vi fra nu af hilser på hinanden? 

Indslaget er tilgængeligt på dr.dk og starter 43:40

P1 - Sygt nok: Den kloge penis

13. august 2021: Selv om pornoindustrien, populærkulturen og personlige forventninger giver et andet indtryk, er rejsningsbesvær ret almindeligt. En slap penis kan også prøve at fortælle dig noget: Er du glad i dit parforhold, er du for presset på arbejde, eller skal du måske en tur til lægen for at tjekke, om dine tal er, som de skal være? I dagens Sygt nok lytter vi til den følsomme penis. Medvirkende: Astrid Højgaard, klinisk lektor og overlæge ved Sexologisk Center på Aalborg Universitet og Bjarke Oxlund, professor MSO i antropologi og institutleder på Københavns Universitet.

Hør programmet på dr.dk

DR2 - Deadline: OL i Japan

21. juli 2021: Deadline har også haft besøg af Jens Sejrup, der er tenure-track-adjunkt på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier og Institut for Antropologi, denne gang er fokus på Japans OL-historie og hvilke interesser, der ligger bag ønsket om at afholde arrangementet nu på trods af pandemien.

Indslaget er tilgængeligt på DR.dk, og starter 00:12:30

DR - Kulturen på P1: OL-arkitektur og -kunst i Tokyo

20. juli 2021: Kulturen på P1 har haft besøg af Jens Sejrup, der er tenure-track-adjunkt på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier og Institut for Antropologi. Jens Sejrup fortæller i indslaget om historien bag kunsten og arkitekturen under OL. Japans fokus på bæredygtighed og forsøg på at statuere sig som designnation, bliver også omtalt.

Du kan høre hele indslaget på dr.dk, indslaget starter 00.30.25.

DR - P1 Morgen: Hvordan bliver Tokyo påvirket af at OL bliver uden tilskuere?

9. juli 2021: Jens Sejrup, der er tenure-track-adjunkt på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier og Institut for Antropologi, er denne morgen på P1 blevet interviewet om de japanske OL-arrangøres beslutning om ikke at tillade publikum ved konkurrencerne i Tokyo.

Du kan høre indslaget her (Interviewet starter 48 min. inde)

CDG (Center for Global Development) Podcast: Vaccine Certificates (på engelsk)

15. juni 2021: Postdoc Camilla Ida Ravnbøl har bidraget til en helt ny podcast med Anit Mukherjee, der er Policy Fellow ved Center for Global Development, med i studiet er også Pam Dixon, Executive Director ved World Privacy Forum. Temaet for denne podcast er Corona-pas / Corona-certifikater og social eksklusion af migranter og sårbare grupper i samfundet. 

Podcasten er på engelsk og kan høres her.

DR1 TV-Avisen Morgen: Japansk pres for aflysning af OL i Tokyo

23. maj 2021: Jens Sejrup, der er tenure-track-adjunkt på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier og Institut for Antropologi, udtaler sig om det pres og de frustrationer, der i øjeblikket tydeligegøres i medierne og ved demonstrationer i bl.a. Tokyo, hvor OL efter planen stadig afholdes til sommer, trods meget høje smittetal.

Se udsendelsen (indslaget begynder 25:00).

P1 -  Brinkmanns Briks: Penge er aldrig kun papir

12. maj 2021: Professor Pernille Hohnen deltager i Sven Brinkmanns podcast for at tale om vores berøringsangst over for at tale om penge og om pengenes betydning for vores mentale helbred.

Lyt til indslaget (interviewet begynder 07:10 inde i udsendelsen)

Forsvarets Podcast - Livet efter Maren: Mere end store overarme og fedt grej

5. maj 2021: Ph.d.-studerende Lotte Palm Høgh er i studiet med antropologistuderende Emma Kirketerp for at tale om Frømandskorpsets elevskole, der er kendt for at være en ekstremt hård og stressbelastende uddannelse. Og det det er ikke bare tilfældigt, men noget som korpsets instruktører bevidst og aktivt fremmer. Hør podcastet, hvor Lotte fortæller om, hvordan instruktørerne bruger stress   som et læringsredskab, der gør frømandseleverne parate til et arbejdsliv i farezonen. 

Lyt til indslaget på Forsvarets Podcast

Hverdagens Klimahelte: Lykken er en grøn nabo...

3. maj 2021: Lektor Quentin Gausset har været en tur forbi Lene Outzen Foghsgaard's podcast-serie "Hverdagens Klimahelte" for at tale om de gode resultater fra forskningsprojektet COMPASS, der studerer miljøbevægelser for at forstå, hvordan de påvirker miljøadfærd, sociale normer, og institutioner i samfundet - derudover giver Quentin også sit bud på lykke-niveauet i Danmark.

Lyt til podcasten (indtroduktion starter 12:13 og snakken med Quentin starter 28:07 inde i udsendelsen)

P1- Brinkmanns Briks: Det gode menneske

28. april 2021: Adjunkt Kristoffer Albris giver i Sven Brinkmanns podcast sit bud på om mennesket er godt nok inderst inde. Man kan hurtigt komme i tvivl, om mennesket egentlig vil det gode. Vil vi, når alt kommer til alt, hjælpe hinanden i nød, opføre os ordentligt og give mere end vi får tilbage?

Lyt til indslaget (interviewet begynder 06:45 inde i udsendelsen)

DR2 Deadline: Regeringens grønne forhåbninger

28. april 2021: Lektor Stine Krøijer giver i Deadline sine bud på de praktiske udfordringer og perspektiver, der er forbundet med udtagning af lavbundsjord på dagen, hvor regeringen præsenterede sit klimaudspil for landbruget. Det sker med afsæt i hendes nye projekt, der har fokus på klimabelastende landbrugsjord og lokale fortællinger om det åbne landskab.

Lyt til indslaget (interviewet begynder 10:50 inde i udsendelsen)

P1 - Kulturen på P1: Afrikansk kulturarv i flammer

21. april 2021: Gæsteforsker Vibe Nielsen fortæller i Kulturen på P1 om konsekvenserne ved tabet af det enestående historiske kildemateriale, der er gået tabt efter weekendens brand på Table Mountain, der satte ild til University of Capetowns Jagger Library.

Lyt til indslaget (interviewet begynder 16:17 inde i udsendelsen)

Nationalmuseet - Verdens værste år: Blodstreger over Afrika (1884)

19. april 2021: Gæsteforsker Vibe Nielsen giver i Nationalmuseets podcastserie sit bud på, hvorfor 1884 er et af verdens værste år.

Lyt til indslaget 

Radio4: Demokratisering af naturen

17. april 2021: I programserien Vildspor på Radio4 taler Stine Krøijer, lektor ved Institut for Antropologi, med radiovært og biolog Rasmus Ejernæs om behovet for at lytte til andre arter i den danske naturforvaltning. Hør bl.a. om perspektiverne for at gøre dette i Danmarks nye naturnationalparker, hvor de begge sidder i den videnskabelige rådgivningsgruppe for miljøminister Lea Wermelin.

Lyt til indslaget.

Soundcloud: Det Andet Amerika - Træernes dobbeltliv

17. april 2021: Stine Krøijer, lektor ved Institut for Antropologi, fortæller i podcast serien 'Det Andet Amerika' om træernes dobbeltliv som både træer og som politiske aktører i den agroindustrielle koloniseringszone i ecuadoriansk Amazonas. Stine løfter derudover lidt at sløret for ayahuasca-drikning som forskningsmetode.

Lyt til indslaget.

DR1 Morgen: OL i Japan

16. april 2021: Jens Sejrup, der er tenure-track-adjunkt på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier og Institut for Antropologi, fortæller om udsigterne for sommerens udsatte OL i Tokyo, efter at der er rejst tvivl om, hvorvidt landets aktuelle corona-situation gør det muligt at afholde den store sportsbegivenhed.

Lyt til indslaget.

DR2 Deadline: Jagten på det - næsten - evige liv

5. april 2021: Professor MSO Bjarke Oxlund fortæller om menneskets stræben efter det evige liv set fra et antropologisk perspektiv. Jagten på 'livets eliksir' er gammel, men bl.a. har nye teknologier givet helt nye mulighedsrum.

Se indslaget (starter 13 minutter inde i programmet)

Radio Loud: Japanske Skolepiger til salg

29. marts 2021: Klub Rundbordet, en serie af uhøjtidelige samtalepodcasts på Radio Loud, har inviteret  Jens Sejrup, der er tenure-track-adjunkt på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier og Institut for Antropologi, til en snak om kønsroller, relationer og prostitution i Japan.

Lyt til indslaget.

DRC: How COVID-19 affected my life - conversations with refugees

9. marts 2021: Ayo Marie Degett, der er ph.d.-studerende ved Institut for Antropologi og Dansk Flygtningehjælp, har lavet endnu et interview med fokus på flygtninges situation under coronakrisen (se også tidligere links her på siden). I indslaget taler hun efter otte måneder igen med sydsudanesiske Susan, der er flyttet fra en flytningelejr i Uganda og nu har fået asyl i Sverige.

Læs om interviewet og lyt med hos Dansk Flygtningehjælp (på engelsk).

DR P1: Sygt nok: Epidemien spreder sig igen – og det er ikke engang corona

22. januar 2021: Lektor og sundhedsantropolog Helle Samuelsen er i programmet 'Sygt nok' for at diskutere, hvorfor og hvordan tuberkulose, HIV og malaria er i voldsom fremgang i bl.a. Afrika, mens verdens øjne er rettet mod Covid-19. Helle Samuelsen deltager sammen med Poul Thim, økonom og ekstern ekspert i The Global Fund, samt Lasse Vestergaard, afdelingslæge på Statens Serum Institut og ekstern ekspert i The Global Fund.

Hør programmet

DR P1: Hjernekassen – Hvad gør vi med boomerne?

11. januar 2021: Professor MSO Bjarke Oxlund har været på besøg hos Peter Lund Madsen i P1's Hjernekassen for at diskutere fremtidens ældreudfordringer, i takt med at den store generation af ’boomers’ lægger stigende pres på bl.a. ældreplejen.

Hør indslaget (Bjarke Oxlund deltager cirka 37:40 inde i udsendelsen)

Hjerteforeningen: Interview om ph.d.-forskningsprojekt

13. november 2020: Hjerteforeningen har produceret en video og tilhørende artikel med postdoc Marie Kofod Svensson, der i sommer på Institut for Antropologi forsvarede sin ph.d.-afhandling om hverdagslivet blandt familier med 'hjertebørn', dvs. børn med en medfødt hjertelidelse.

Se videoen og artiklen

P4 Radioavisen: Sexchikane i filmbranchen

12. oktober 2020: Bjarke Oxlund, professor MSO og institutleder ved Institut for Antropologi, er i DR 12 radioavisen for kort at kommentere på de arbejdsbetingelser, som er med til at skabe et miljø for sexchikane i filmbranchen.

Hør indslaget (7:45-9:45 inde i udsendelsen)

MorgenDAC: Støj sender dig i krig med naboen

1. oktober 2020: Sandra Lori Petersen, postdoc ved Institut for Antropologi, er sammen med Mie Marcussen gæst hos Adrian Hughes i Dansk Arkitektur Centers morgendebat, MorgenDAC, for at diskutere, hvilken betydning nabostøj  har for livet i byen, og hvad vi kan gøre ved det.

Hør podcasten 

Tankelyn: En seksualitet

18. september 2020: Bjarke Oxlund, professor MSO og institutleder ved Institut for Antropologi, diskuterer seksualitet som politisk kamparena. Det sker i den seneste udgave af Tankelyn - Københavns Universitets podcastserie med egne forskere. I podcasten deltager også Kathrine Egede Zeuthen, lektor i klinisk børnepsykologi ved KU.

Hør podcasten 

Videointerview: The Class Dimension of Lockdown in South Asia

11. september 2020: Atreyee Sen, lektor ved Institut for Antropologi, diskuterer de sociale konsekvenser af den hårde nedlukning af det indiske samfund under coronakrisen. Det sker i et videointerview, som er produceret i tilknytning til en session organiseret af The Global Research Programme on Inequality (GRIP) ved Universitetet i Bergen.

Se videointerviewet 

Videointerview: Antropologisk 'after talk' om de unge

9. september 2020: Professor Morten Axel Pedersen giver i en ’after-talk’ optaget ved et debatarrangement på Golden Days Festivalen sit bud på, hvordan værdierne hos nutidens unge har ændret sig i forhold til tidligere generationer. Find klippet under fakultetets omtale af dagen, hvor man også kan se den længere paneldebat med forskerbud på ungdommen i dag.

Find klippene hos Det Samfundsvidenskabelige Fakultet.

Byens Podcast: Byen for alle

17. september 2020: Sandra Lori Petersen, postdoc ved Institut for Antropologi, er sammen med arkitekt Jan Gehl og teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen fra Københavns Kommune gæst i podcasten 'Byen for alle', der diskuterer presset på byens rum og støjgener i byen. Sandra Lori Petersen taler med afsæt i sin aktuelle forskning om nabostøj.

Hør podcasten 

DR P1, Orientering + Radio4 Morgen: 

24. og 25. august 2020: David Sausdal, postdoc ved Institut for Antropologi, er i studiet for at kommentere regeringens ønske om at etablere nærpolitistationer som led i udspillet til politireform. Endvidere kommenterer David Sausdal kort forslaget i Radio4 Morgen (25. august)

Hør indslaget i P1 Orientering
Hør indslaget i Radio4 Morgen (53:00 inde i udsendelsen)

DR P3, Go' Morgen P3: 

24. august 2020: Pernille Hohnen, professor ved Institut for Antropologi, fortæller om, hvorfor unge mennesker med ondt i økonomien ofte skammer sig ofte over den situation, som de er havnet i, og hvordan vi bedre kan undgå at udstille unge og andre med få økonomiske ressourcer.

Hør indslaget (begynder 1:03:40 inde i udsendelsen).

TV 2 Lorry, Homoholdet: 

17. august 2020: Bjarke Oxlund, professor MSO og institutleder ved Institut for Antropologi, deltager som ekspert i den anden episode af TV 2 Lorrys serie om Pan Fodbold, Homoholdet. Han forholder sig bl.a. til brugen af homofobiske tilråb på banen og behovet for homoseksuelle rollemodeller i fodbold.

Se indslaget.

DR1, 4. division: Japansk-koreansk kontrovers om statuer

14. august 2020: Jens Sejrup, der er tenure-track-adjunkt på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier og Institut for Antropologi, forklarer, hvorfor en sydkoreansk statue har fået de japanske myndigheder op i det røde felt.

Lyt til indslaget.

Politikens Protesttillæg: De sidste tanker om sommerens protester

24. juli 2020: Postdoc Vibe Nielsen deltager i podcasten ’Protesttillægget’, hvor hun fortæller om lighederne mellem Black Lives Matter-bevægelsens protester og Rhodes Must Fall-bevægelsen i Cape Town, Sydafrika.

Lyt til podcasten (starter ved tidskoden 60:20)  

Bloom – festival om natur & videnskab: Naboplanter

22. juni 2020: Levende marker, franske vinbønder og økologisk omsorg. Med et ben i litteraturen og et i antropologien undersøger ph.d.-stipendiat ved Institut for Antropologi Sofie Isager Ahl planterne omkring os og de måder, de påvirker os og deres omgivelser. Se og hør hende fortælle om, hvordan hun brugte antropologiske feltnoter i arbejdet med sin seneste bog Naboplanter. 

Se videoen

DR 2 - Deadline: Debat om håndtrykket

22. juni 2020: Bjarke Oxlund, professor MSO og institutleder ved Institut for Antropologi, diskuterer i Deadline håndtrykkets fremtid efter coronakrisen. Indtil Coronakrisen var håndtrykket noget, vi tog for givet, men nu tales i stigende grad om håndtrykket ses som en dræbende smittespreder. Hvad mister vi, hvis vi holder op med at trykke hinandens hænder? 

Boligpodcasten: Nabostøj

9. juni 2020: Op imod 35 pct. af beboerne i lejligheder er generet af nabostøj. Postdoc ved Institut for Antropologi Sandra Lori Petersen fortæller i Boligpodcasten om sin forskning i nabostøj, herunder hvordan lyde fra naboen opleves, og hvad man kan gøre for at begrænse nabostøj.

Lyt til podcasten

Information – Den grønne løsning: Klimaaktivismen skal tvinge politikerne til at handle grønt

2. juni 2020: Anført af svenske Greta Thunberg har skoleelever verden over i bevægelsen Fridays for Future demonstreret for en bæredygtig fremtid. Og det har skabt overskrifter, når gruppen Extinction Rebellion har lavet civil ulydighed i klimakampens tegn.

Men hvilken rolle spiller klimaaktivisterne egentlig for den grønne omstilling? Det spørgsmål giver lektor i antropologi på Københavns Universitet Stine Krøijer sit bud på i Informations ugentlige videnskabspodcast, Den grønne løsning.

Lyt til podcasten

DataSnak: Twitteranalyse i en coronatid

1. juni 2020: Hvad har danskerne talt om på Twitter under corona-krisen, og hvordan reagerede vi på nedlukningen af samfundet? Morten Axel Pedersen, der er professor ved Institut for Antropologi og vicecenterleder ved Copenhagen Center for Social Data Science (SODAS), fortæller sammen med ph.d.-studerende ved Thyge Ryom Enggaard, også fra SODAS, om centrets aktuelle analyser af over 140.000 coronarelaterede tweets.

Det sker i podcasten DataSnak, som udgives af SAMDATA\HK. I podcasten diskuterer de både analyserne og undersøgelsens metodiske valg, udfordringer og perspektiver.

Lyt til podcasten på DataSnaks hjemmeside.

Radio4, Tæt på: De moderne eventyrer – Sammendrag

29. maj 2020: Sammendrag af Radio4's fire udsendelser i uge 22 under overskriften 'De moderne eventyrer', som satte fokus fire antropologers feltarbejde uden for Danmark, herunder professor Henrik Vigh og postdoc Trine Mygind Korsbys arbejde i henholdsvis Nordirland og Rumænien (se nærmere beskrivelse nedenfor). Antropologerne Nils Bubandt og Emilie Mortensen fra Aarhus Universitet indgår også i udsendelsen.

Lyt til podcasten på Radio4's hjemmeside.

Radio4, Tæt på: De moderne eventyrer – Fred uden fred

27. maj 2020: Henrik Vigh, der er professor ved Institut for Antropologi, fortæller om sit feltarbejde i Belfast, hvor han siden 1990’erne i flere omgange har levet med medlemmer af den protestantiske terrorgruppe Ulster Volunteer Force. Hvorfor kunne de ikke slippe våbnene og nyde freden, spørger udsendelsen. Den indgår i udsendelsesrækken 'Tæt på', som i uge 22 satte fokus på fire antropologers feltarbejde uden for Danmark under overskriften 'De moderne eventyrer'.

Lyt til podcasten på Radio4's hjemmeside.


Radio Loud, Klub: Bag om japansk mediestjernes død

27. maj 2020: Jens Sejrup, der er tenure-track-adjunkt på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier og Institut for Antropologi, går bag om den japanske wrestler- og Netflix-stjerne Hana Kimuras selvmord, som trækker tråde til bl.a. kønspolitik og selvmordskultur i Japan. Det sker i Radio Loads kulturprogram Klub.

Lyt til programmet.

Radio4, Tæt på: De moderne eventyrer – En moralsk alfons

25. maj 2020: Trine Mygind Korsby, der er postdoc ved Institut for Antropologi, tager lytteren med til byen Galați i det østlige Rumænien, hvor hun i et år boede op og ned ad de unge mænd, som hjælper rumænske kvinder til Vesteuropa som sexarbejdere. Udsendelsen indgår i udsendelsesrækken 'Tæt på', som i uge 22 satte fokus på fire antropologers feltarbejde uden for Danmark under overskriften 'De moderne eventyrer'.

Lyt til podcasten på Radio4's hjemmeside.

Weekendavisen: 'Verden bliver den samme, bare værre'

10. maj 2020: Kristoffer Albris, der er adjunkt og katastrofeforsker ved Institut for Antropologi, diskuterer i Weekendavisens podcastserie '24 spørgsmål til professoren' med Lone Frank, hvilke langsigtede konsekvenser coronakrisen vil få for vores samfund og måde at tænke på.

Lyt til podcasten på Weekendavisens hjemmeside.

Samtale med syrisk flygtning i Jordan

30. april 2020: Ayo Marie Degett, der er ph.d.-studerende ved Institut for Antropologi og Dansk Flygtningehjælp, har lavet endnu et interview med fokus på flygtninges situation under coronakrisen (se også tidligere link på denne side). I dette indslag taler hun med Israa, en ung syrisk flygtning, der bl.a. beskriver hendes hverdagsliv i Jordans hovedstad, Amman, under corona-nedlukningen.

Læs om interviewet og lyt med hos Dansk Flygtningehjælp (på engelsk).

Nova: Håndtryk, lighed og Covid-19 med Bjarke Oxlund

17. april 2020: Bjarke Oxlund, professor MSO og institutleder på Institut for Antropologi, diskuterer, hvilken funktion håndtrykket har i hverdagen og dets fremtid med coronakrisens krav til social distancering. Er håndtrykket dødt, og er der overhovedet gode alternativer?

Hør interviewet på Novas hjemmeside.

P1 Orientering: Antropolog: Rygterne om håndtrykkets død er overdrevne

16. april 2020: Bjarke Oxlund, professor MSO og institutleder på Institut for Antropologi, er gæst i P1 Orientering for at diskutere håndtrykket som hilseform efter coronakrisen. 

Hør indslaget på P1 Orienterings hjemmeside.

DR - Kulturen på P1: Børnebog skal hjælpe børn med at håndtere corona

15. april 2020: Kristian Engberg, der er studerende på Antropologi, har oversat den internationale børnebogsudgivelse 'Min Helt Er Dig'. Den er skrevet og illustreret af britiske Helen Patuck og skal hjælpe børn med at håndtere coronakrisen. I DR-programmet 'Kulturen på P1' fortæller han om tankerne bag bogen og arbejdet med den. 

Hør interviewet på DR (indslaget begynder 1:39 inde).

Living with fear of COVID-19 in a refugee camp

April 2020: Ayo Marie Degett, der er ph.d.-studerende ved Institut for Antropologi og Dansk Flygtningehjælp, har som led i sit feltarbejde lavet et interview med Susan Grace Duku - en flygtning fra Sydsudan, der bor i Rhino Camp Refugee Settlement i Uganda. I interviewet beskriver hun, hvordan det er at leve i en delvist nedlukket flygtningelejr under corona-epidemien.

Hør interviewet på Dansk Flygtningehjælps engelske hjemmeside.

P1 Orientering: Corona har fået tag i Afrika

24. marts 2020: Lektor Helle Samuelsen kommenterer i P1 Orientering corona-epidemiens udvikling i Afrika og de særlige udfordringer, den skaber på kontinentet. Indslaget 'Corona har fået tag i Afrika, og der er mange flere smittede, end vi ved' starter 1:12:27 inde i programmet. Helle Samuelsens linje falder ud efter fire minutter, men hun kommer tilbage 1:21.00.

Hør P1 Orientering om coronakrisen i Afrika

Social data science og maskin-antropologi

22. januar 2020: Hør professor Morten Axel Pedersen fra Institut for Antropologi og professor David Dreyer Lassen fra Økonomisk Institut fortælle om, hvordan de på det tværfaglige Copenhagen Center for Social Science (SODAS) ved Københavns Universitet indsamler og bruger digitale data fra bl.a. sociale medier og mobiltelefoner i forskningen. Det handler både om afgangsprøver, politik og fester – og om masser af data.

Podcasten indgår i It-vests podcastserie ’Computational thinking – at tænke med maskiner’. It-vest er et uddannelses- og forskningssamarbejde mellem Syddansk Universitet, Aalborg Universitet og Aarhus Universitet.

Hør podcasten 'Social data science og maskin-antropologi'

ATLAS-podcast: Brev til varernes folk

Ph.d.-stipendiat og forfatter Sofie Isager Ahl deltager i denne podcast, hvor man kan stifte bekendtskab med yanomami-shamanen Daví Kopenawa, hvis kosmologi over 15 år er blevet oversat og nedskrevet af den franske antropolog Bruce Albert. I studiet er også forsker i klimalitteratur Jens Kramshøj Flinker. Podcasten diskuterer økokritisk litteratur og altings forbundethed og vender mulige sammenhænge mellem Kopenawas kosmologi og Sofie Isager Ahls udgivelse Naboplanter.

Hør podcasten 'Brev til varernes folk'

Mangel på mangfoldighed i fodbold

Ny omfattende rapport om mangfoldighed og inklusion fra DBU viser, at størstedelen af pigerne og kvinderne oplever, at det modsatte køn har det nemmere i fodboldens verden. Professor MSO Bjarke Oxlund blev interviewet om, hvordan det kan være i P1 morgen mandag d. 3. februar.

Indslaget findes ca. 20 minutter inde i programmet, som kan tilgås via dette link.

Migrant: Din krop er din grænse 

Antropologer fra Biometric Border Worlds deltager i en podcast hos Science Stories.

Siden 1990erne har biometrisk teknologi fået stigende betydning i europæisk grænsekontrol. Ved hjælp af digitale afbildninger af f.eks. fingeraftryk, DNA, knogler og ansigter er kroppen blevet nøgle til identificering og kontrol af menneskers bevægelse i verden og henover grænser. Baseret på kollaborativt etnografisk feltarbejde har de fire antropologer; Karen Fog Olwig, Perle Møhl, Kristina Grünenberg og Anja Simonsen undersøgt, hvordan biometrisk teknologi bliver udviklet, anvendt, fortolket og forhandlet i nøglepunkter i den europæiske grænseverden. Det er der kommet en bog ud af med titlen; The Biometric Border World; Technologies, Bodies and identities on the Move.

Anders Kjærulff Christensen fra  Science Stories har talt med tre af forfatterne om bogen, om skabelsen af teknologiske grænser, og om det at skulle have bekræftet sin identitet, når man har pas, der ikke anerkendes eller simpelthen ikke har nogen papirer, en situation, som mange migranter står i, og et problem som vi i Europa prøver at løse af teknisk vej.

Lyt med

Social data science og maskin-antropologi

Antropolog Morten Axel Pedersen deltager i en episode af podcast-serien Computational thinking - at tænke med maskiner. Den handler om,  hvordan computational thinking kan bruges i samfundsvidenskab og om det tværfaglige arbejde i Copenhagen Center for Social Data Science.

Lyt til podcasten om maskin-antropologi

Professorpanelet på Bloom-festivalen

Antropolog Morten Axel Pedersen medvirkede, da Professorpanelet, kendt fra P3, blev genoplivet på festivalen Bloom. Panelet kan nu lyttes som podcast her.

Hvordan ville verden se ud uden mennesket? Hvorfor findes der ikke drager? Hvordan vi løser klimakrisen? Det og meget mere fik publikum svar på, da Sara Bro genoplivede Professorpanelet med et panel bestående af en antropolog, en statistiker, en biolog og en klimaforsker.

Lyt med her

Skandinavisk litteratur under klimakrise

Hvad gør klimakrisen ved vores måde at skrive og læse på? Sofie Isager Ahl har været i Oslo og talt med forfatter og kritiker Espen Stueland om vinbønder, naturopfattelser og grænserne mellem videnskabelig og skønlitterær praksis.
Lyt til 'Skandinavisk litteratur under klimakrise' her

AnthroPod: Cashlessness - a look at a life on the margins of a digitalizing economy 

Ny podcast fortæller om udviklingen hen imod et kontantløst samfund, og hvordan det kan påvirke udsatte grupper, som ikke har adgang til den digitale økonomi. De to antropologer Camilla Ravnbøl og Marie Kolling tager på Roskildefestivalen, der siden 2017 har været kontantløs, for at følge pantsamlere.
Lyt til 'Cashlessness' her

P1: Danske fødevarevirksomheder afpresset med hvidt pulver

Flere danske fødevarevirksomheder har modtaget breve med pulverafpresninger. Skal vi til at tjekke madvarerne i køledisken efter en ekstra gang?
Medvirkende: David Sausdal.
Lyt til 'Danske fødevarevirksomheder afpresset med hvidt pulver' her: P1 Orientering

ATLAS Magasin: Landmålingens poesi

Ser vi det samme, når vi betragter landskabet omkring os? Eller rummer vores omgivelser forskellige potentialer, grænser og territorier afhængigt af øjnene, der ser? 
Medvirkende: Morten Axel Pedersen.
Lyt til 'Landmålingens poesi' her: ATLAS Podcast

Radio24syv: Politinæsen, det hjemløse NemID og det hurtige net

Politiet er ikke vilde med brug af nye overvågningsteknologier.
Medvirkende: David Sausdal.
Aflyttet på Radio24syv (podcasten er desværre ikke længere tilgængelig)

Radio24syv: Kina stopper med at vokse, varmt på Weibo og mandarin-tips

Ny forskning viser, at Kinas befolkning stopper med at vokse om bare ti år.
Medvirkende: Ayo Wahlberg.
Kina Snak på Radio24syv (podcasten er desværre ikke længere tilgængelig)

BBC: The Gloaming

Lydmontage om liv og død på dansk hospice.
Medvirkende: Nanna Hauge Kristensen.
Lyt til 'The Gloaming' her: Short Cuts på BBC 

P1: Den mørke, onde underverden 

Er der fællestræk mellem fiktionens og virkelighedens underverdener?
Medvirkende: Line Richter.
Lyt til 'Den mørke, onde underverden' her: Supertanker på P1

P1: Vi vil kende vores dødsdom

Ny undersøgelse kortlægger dilemmaer ved viden om arvematerialet.
Medvirkende: Ayo Wahlberg. 
Lyt til 'Vi vil kende vores dødsdom' her: Recept på P1

Videnskab.dk podcast: 'Underbefolkning’ bliver lige så problematisk som overbefolkning

Medvirkende: Ayo Wahlberg.
Lyt til 'Underbefolkning bliver lige så problematisk som overbefolkning' her:  Videnskab.dk via soundcloud