8. marts 2012

Villy Søvndal på sin første EU-formandskabsopgave i et eksplosivt Nigeria

Antropolog Sine Plambech, DIIS og Institut for Antropologi, kommenterer besøget og den ekstreme ulighed og uro, der truer Nigeria.

For kort tid siden drog udenrigsminister Villy Søvndal (SF) mod Nigerias administrative centrum, Abuja, hvor han på sin første opgave i forbindelse med det danske formandskab vikarierede for EU’s udenrigschef, Catherine Ashton. Øverst på dagsordenen stod landets sikkerhedssituation og især den islamistiske milits Boko Haram, der i månedsvis har gennemført omfattende bombeattentater.

Men ifølge antropolog ved DIIS og Institut for Antropologi Sine Plambech, der arbejder i det sydlige Nigeria, bliver det umådeligt svært for EU at højne sikkerheden i landet, så længe der findes den markante opdeling mellem det muslimske fattige nord og det kristne og mere velhavende syd. Hun siger blandt andet i et interview i dagbladet Information: 

»Hvis man ikke har et socialøkonomisk perspektiv i sin sikkerhedspolitik, har man stadig en tikkende bombe af et land. Mange af de folk, der render rundt omkring Boko Haram, er drevet af arbejdsløshed — ikke islamisme.«

Læs hele interviewet her