"Verden har brug for antropologer" – Københavns Universitet

Institut for Antropologi > Om instituttet > Nyheder > "Verden har brug for a...

09. juni 2016

"Verden har brug for antropologer"

På trods af sparetider står antropologi på KU stærkt, sagde institutleder Helle Samuelsen som indledning på Instituttets Dag, der også bød på en række spændende forsknings-præsentationer, kåring af årets underviser og en mindre hyldest til Helle Bundgaard, der takker af som studieleder efter ti år på posten

Sparetider og dimensionering til trods står antropologi stærkt som disciplin på KU. Det var hovedbudskabet, da Institutleder Helle Samuelsen bød velkommen til Instituttets Dag onsdag den 8. juni.
Instituttet var i foråret 2016 igennem en international forskningevaluering, der konkluderede, at antropologi på KU er i international top-klasse, og at der på instituttet er meget solide og produktive forbindelser mellem forskning og uddannelse.

- Jeg er meget stolt og glad for evalueringens konklusioner, sagde Helle Samuelsen, der også fremhævede en britisk undersøgelse, der peger på, at et job som antropolog vil være blandt de mest betydningsfulde stillinger i fremtidens samfund.

- Verden har brug for antropologer, konkluderede Helle Samuelsen.

Mangfoldighed af forskning

Dagens program var en god blanding af sociale arrangementer, generel information og spændende forsknings-præsentationer, der gav et indblik i antropologiens mangfoldighed. Blandt andre gav adjunkt Stine Krøijer et oplæg om sit projekt "The Political Life of Trees" i Ecuador. Professor Kirsten Hastrup berettede om sit tværvidenskabelige projekt i Thule-regionen "Living Resources and Human Societies around the North Water in the Thule Area". Professor Morten Axel Pedersen fortalte om det nye forskningscenter SODAS - Copenhagen Centre for Social Data Science. Professor Karen Fog Olwig, PhD-studerende Anja Simonsen og ekstern lektor Perle Møhl fortalte om projektet "Biometric Border Worlds", og endelig gav PhD-studerende Leor Üstebay fra Tyrkiet en præsentation af sit projekt "Democratisation of democracy:The HDP's (Peoples' Democratic Party / Halklarin Demokratik Partisi) radical democracy and the new participatory politics in Turkey".

Trickster- og undervisningspris

Årets Tricksterpris, der uddeles i samarbejde mellem konsulenthuset Gemeinschaft og Institut for Antropologi, gik til Anne Sofie Beer for hendes forslag til, hvordan den klassiske antropologi kan belyse det at skabe et særligt byrum - og dertilhørende identitet, ånd, myter, fortællinger, tilhørsforhold og/eller kærlighed. Og hvorledes dette kan bruges i metropoludviklingen af København.

Jesper Poulsen-Hansen fra Gemeinschaft annoncerer vinderen af året Tricksterpris

Årets undervisningspris gik til lektor Hanne Mogensen. Helle Bundgaard begrundede valget og pegede blandt andet på, at Hanne får prisen for sit enorme, tålmodige og langsigtede arbejde med instituttets MSA i Sundhedsantropologi. Hanne er en ildsjæl med en mission og det giver respekt. Hun interesserer sig i den grad for de studerende, og på grund af hendes arbejde er vi med til at sende nogle yderst kompetente mennesker ud i det danske sundhedssystem, sagde Helle Bundgaard blandt andet.

Hyldest til Helle Bundgaard

Helle Bundgaard selv blev også hyldet for sine ti år som studieleder, en post hun har valgt at sige farvel til i år.

Helle Samuelsen var fuld af roser til det arbejde, Helle Bundgaard har lagt som studieleder, ligesom hun fremhævede det stærke samarbejde de to har haft gennem årene.

- Det har været et langt og grundigt feltarbejde, du har været igennem. Modigt og stædigt har du holdt fast på din målsætning om at skabe en antropologiuddannelse af højeste kvalitet baseret på forskning. Det har været fantastisk at arbejde sammen med dig og være vidne til din store succes med at skabe en uddannelse, vi alle er stolte af i dag, sagde Helle Samuelsen blandt andet.