Skarp kritik af regeringens planer om at begrænse optaget på antropologi – Københavns Universitet

Institut for Antropologi > Om instituttet > Nyheder > Skarp kritik af regeri...

13. oktober 2014

Skarp kritik af regeringens planer om at begrænse optaget på antropologi

Den toneangivende konsulentvirksomhed ReD Associates mener, at regeringens planer om at begrænse optaget af antropologer på KU er udtryk for middelmådighed og en potentielt fatal mangel på ambition på Danmarks vegne

"Middelmådig og uambitiøs." Konsulentvirksomheden Red Associates, hvis kunder blandt andre tæller LEGO, Microsoft og Samsung, lægger ikke fingre i mellem i deres kritik af regeringens planer om at begrænse optaget på en række videregående uddannelser, herunder antropologi. I en kronik i Berlingske retter seniorpartnerne i ReD Associates Mikkel Rasmussen og Christian Madsbjerg en særdeles skarp kritik af undervisningsministerens politik.

"Vi er som aftagere af nogle af de bedste kandidater fra de danske universiteter meget bekymret over udviklingen. Ikke for os – vi kan bare ansætte folk fra andre lande med et fokus på at producere kandidater med dybde og faglighed – men for Danmark som helhed.
Ifølge regeringens planer skal der f.eks. skæres 30 procent af studiepladserne på fagområderne antropologi og etnologi. Begge områder kræver meget høje karakterer for at komme ind. Der er skam også brug for dem.
I den mere progressive del af erhvervslivet bruger man markant flere kræfter og ressourcer på at forstå den menneskelige dimension af forretningen end nogensinde før. Det gælder f.eks. i forhold til at forstå kundernes verden bedre, forstå kulturen i nye markeder, blive bedre til at skabe de rigtige produkter, udvikle teknologi der passer ind i menneskers hverdag og adfærd og i det hele taget at have en større sensitivitet over for den verden, der befinder sig uden for virksomhedens vægge," skriver de blandt andet i kroniken og fortsætter:

"For en udefrakommende virker det måske ganske let, det at studere mennesker, men i realiteten er det lige så svært – eller sværere – end at studere partikler og molekyler. Antropologi er en videnskab, og ligesom alle andre videnskaber kræver det mange års studier, hårdt arbejde, teoretisk overblik og disciplin for at kunne praktisere antropologi.
På det antropologiske institut i København har man endda nogle af de fremmeste forskere i verden. Hvis regeringen har ambitioner om, at Danmark skal have et nogenlunde internationalt niveau, så er det her man skal kigge: Hvordan løfter vi niveauet endnu højere?"

Læs hele kronikken: Skal middelmådighed styre uddannelserne