27. december 2019

Nekrolog: Birgitte Refslund Sørensen

Det er med stor sorg, at Institut for Antropologi må meddele, at lektor Birgitte Refslund Sørensen er gået bort. Hun blev begravet den 19. december 2019 ved Torslunde kirke, hvor familie, venner og kolleger var samlet for at tage afsked med hende. Birgitte blev diagnosticeret med sygdommen ALS for 2 år siden, men hun døde af en lungebetændelse. Birgitte var ansat på Institut for Antropologi i mere end 25 år.

Birgitte fik sin Ph.d. ved Institut for Antropologi i 1994 vejledt af Ann-Lisbeth Arn og Kirsten Hastrup. Gennem hele sit arbejdsliv valgte Birgitte at arbejde med tunge forskningsemner indenfor politisk antropologi, nemlig krig og konflikt. Et felt indenfor hvilket hun opnåede international og tværfaglig anerkendelse. I sin tidlige karriere undersøgte hun borgerkrigen i Sri Lanka, hvor hun også udsendt af FN som programleder. Således kendetegnende for hendes evne til lade sit arbejde tale til både akademiske og praktiske fælleskaber har Birgitte også været ansat hos Dansk Flygtningehjælp samt udarbejdet evalueringer i internationalt regi om genopbygning og uddannelse efter krige og katastrofer på tværs af regioner som  Afrika, Asien og Europa.

Siden 2010 har Birgittes forskning fokuseret på Danmark som krigsnation med særlig fokus på veteraner. Hun har således været central i forhold til at opbygge en forskergruppe med ekspertise i dette felt med deltagelse af både erfarne samt yngre forskere. Hendes arbejde med veteraner er publiceret i internationalt anerkendte tidsskrifter som Current Anthropology, American Anthropologist, Ethnos og Conflict and Society ved Berghahn Books, hvor nogle af hendes seneste publikationer kan læses.

Birgitte var højt værdsat af sine kollegaer. Hun var ikke bleg for en god debat og bidrog altid generøst med sin mening, sin store viden og ikke mindst vil hun huskes for sin lattermildhed. Vi kunne altid regne med Birgitte som kollega, og vi vil savne hende meget. Som vejleder var hun ´berygtet´ og elsket af sine mange PhD-studerende. Hendes kerne krav til dem var: ”Belæg, tak!”

I et festskrift tilegnet Birgitte har de har beskrevet hende som: ”Dedikeret. Ærlig. Svær at imponere. Grundig. Giver kun sjældent ros. Loyal. Djævlens advokat. Skarp. Sarkastisk. Fandenivoldsk. Engageret. Oprigtig. Viljestærk.” I vanlig generøs stil responderede Birgitte: ”Flere af mine ph.d.-studerende har påpeget at ros fra min side var sjælden. Sjovt nok har jeg altid følt, at jeg havde instituttets bedste ph.d.-studerende – og det håber jeg naturligvis, at alle andre vejledere også synes!” Med andre ord: Lige præcis den kollega vi har holdt så meget af, og den slags kollega enhver institution som vores kunne ønske sig.

Birgitte efterlader sig hendes mand, Vincente, og sin datter, Malene. Instituttet sender de dybeste kondolencer til hendes allerkæreste og takker for, at vi måtte dele Birgitte den Brave med jer.