19. december 2018

Antropologisk lydmontage om liv og død på dansk hospice

Lydetnografi

Antropolog Nanna Hauge Kristensen formidler sit feltarbejde på danske hospicer i en montage på BBC.

Nanna Hauge Kristensen formidler antropologi gennem lydmediet. I oktober vandt hun prisen for bedste udenlandske dokumentar ved Third Coast International Audio Festival i Chicago, og hendes seneste montage ’Fading' er netop blevet sendt i programmet Short Cuts på BBC.

- Montagen er blevet til på baggrund af mit feltarbejde. Den formidler et stemningsbillede og inviterer lytteren med ind på hospice, hvor stemmer, der er ved at svinde bort, bliver levende, siger Nanna Hauge Kristensen, videnskabelig assistent, Institut for Antropologi.

Montagen er en rejse gennem seks forskellige rum på hospicer - eksempelvis opera i badekarret, et raslende åndedræt, fællessang i spisestuen og et tændt stearinlys, der vidner om et dødsfald. Beboerne fortæller i montagen om forsøg på at efterlade sig minder og om, hvordan musikken bliver i rummet, også når den sidste tone er forsvundet.

 ’Fading’ bringes i programmet Short Cuts på BBC 4, som kan høres her (starter 11 min. inde i programmet).

Montagen relaterer til en artikel i det nyeste nummer af Jordens Folk, som har temaet 'Afslutninger', hvor Nanna Hauge Kristensen undersøger alternative dødsforståelser.