Ændrer digital økonomi fattige familiers gæld? – Københavns Universitet

Institut for Antropologi > Om instituttet > Nyheder > Ændrer digital økonomi...

17. maj 2018

Ændrer digital økonomi fattige familiers gæld?

Digital økonomi

Lektor Atreyee Sen, Institut for Antropologi, står bag et nyt forskningsprojekt, som skal kortlægge overgange til digital økonomi for fattige familier. Projektet fokuserer på de lokale forhold og er støttet af Danmarks Frie Forskningsfond.

Ofte betaler vi med mobilen frem for med mønter. Men hvad betyder overgangen til en mere digital økonomi for familier, som eksempelvis køber 'på kredit'? (Foto:Emilija Zabiliute).

Kontantløse transaktioner bliver mere og mere udbredte. Nye finansielle produkter, teknologier og politik omkring digital økonomi understøtter tendensen.

I et nyt forskningsprojekt kortlægger fire antropologer lokale problemstillinger forbundet med den kontantløse økonomi. Forskerne undersøger forholdene for familier, hvis indtægtsgrundlag er afhængigt af kontanter og kredit. De vil udføre empiriske undersøgelser i Danmark og Rumænien, Brasilien og Indien.

Forskningsprojektet bliver støttet af Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) med 5,7 mio. kr.

Atreyee Sen, lektor ved Institut for Antropologi, står bag forskningen, som bliver udført i samarbejde mellem hende og tre postdocer: Camilla Ida Ravnbøl, Emilija Zabiliute og Marie Kolling.

Projektet har titlen After money, what is debt?: Indebted urban poor households in emerging cashless economies

Antropologerne vil blandt andet udforske:

• Hvordan fattige urbane husstande udfordres af overgangen til kontantløse økonomier.
  • De nye færdigheder og kompetencer husstandene udvikler.
  • Hvordan disse forandringer påvirker lokale opfattelser af penge samt af gæld og sociale relationer.