Guinea Bissau: Kokain og Kronisk Ustabilitet – Københavns Universitet

Institut for Antropologi > Om instituttet > Nyheder > Guinea Bissau: Kokain ...

11. maj 2012

Guinea Bissau: Kokain og Kronisk Ustabilitet

Guinea Bissau er blevet et knudepunkt for verdens kokainhandel. Det fik landets borgere at føle, da det seneste præsidentvalg blev afgjort med et militærkup.

Af Nina Monrad Boel.

En svag statsstruktur har gjort Guinea Bissau til et knudepunkt for kokaintrafik fra Sydamerika til Europa. Opholder man sig på Bijagos, øerne ud for Bissau, kan man se de små fly lande med narkotransporter. Henrik Vigh, lektor på Institut for Antropologi ved Københavns Universitet, har forsket i Guinea Bissau gennem flere år. Han forklarer, at landets politik dybest set afgøres af handler og aftaler om rettigheder til kokainsmugleriet. Alligevel ser man ikke rivaliserende bander, der bekriger hinanden som i Mexico. Forklaringen er, at Guinea Bissaus karteller bærer uniform. Både politi og militær er nemlig dybt involverede i kokaintrafikken. Læs artikel her.