29. marts 2017

Forskning inddrages i teater

Ph.d.-studerende Camilla Ida Ravnbøl har igennem de sidste to år lavet feltarbejde om romaernes liv i København og Malmø. Hendes forskning har nu bidraget til teaterstykket ROMA – et teaterstykke, der skal åbne publikums øjne for globaliseringen, for vores egen velfærdsstat og for livet som roma.

En opgørelse fra YouGov viser, at 72 procent af danskerne har en negativ opfattelse af romaer - uden at det har en sammenhæng med deres politiske overbevisning eller sociale baggrund. Teaterinstruktør, Daniel Wedel, har selv oplevet romaers påtrængenhed, og undrede sig over sit eget ubehag – hvor kommer det fra?

- Romaer er globalisering. De er et eksempel på den frie bevægelighed og det grænseløse arbejds- marked, og de gør alt det, vi gik ind i EU for. Men romaerne er globalisering på den forkerte måde. Det var ikke sådan, vi havde tænkt, da vi stemte for. Det er derfor, de provokerer os, tror jeg. Fordi de sidder der på gaden og viser os, at vores system og vores velfærdsstat ikke er perfekte, siger Daniel Wedel. Med teaterstykket ROMA, der har præmiere d. 28.03 på teateret Sort/Hvid, vil han give publikum et indblik i den globaliseringen, som romaer er et udtryk for.

Teateret som formidler

Teaterstykket er blevet til med hjælp fra den forskning, som Camilla Ida Ravnbøl har udført igennem de sidste to år blandt romaer i København og Malmø. Hendes forskning har bidraget til at give instruktøren Daniel Wedel et indblik i romaers liv, og på den baggrund tager teaterstykket ROMA publikum igennem en romas rejse i København. Hvor er det godt at sove? Hvor er det godt at tigge? Hvor er det godt at samle flasker? I hvilken vinkel er det bedst at sidde, så man ikke læner sig mod sure butiksejeres ruder? Hvordan organiserer man sig? Og hvordan endte romaer som Europas syndebuk? Det er forskning om romaernes 1000-årige historie i Europa, der bidrager til et moderne, samfundskritisk teaterstykke.

Pressebillede fra teaterstykket ROMA


Læs mere om teaterstykket på http://www.sort-hvid.dk/projekt/roma/.