17. december 2020

Fondsstøtte til to forskningsprojekter

Bevillinger

To forskere tilknyttet Institut for Antropologi, Helene Risør og Vibe Nielsen, har fået fondsstøtte til henholdsvis et forprojekt om revolutionære bevægelser i Sydamerika og et ’Carlsberg Foundation Visiting Fellowship’ på University of Oxford.

Centro Cultural Gabriela Mistral
Centro Cultural Gabriela Mistral i Santiago de Chile, der er et eksempel på en bygning fra en revolutionær periode i landet. Foto: Leandro Neumann Ciuffo/Flickr

Lektor Helene Risør og postdoc Vibe Nielsen, begge tilknyttet Institut for Antropologi, er modtagere af to nye bevillinger fra henholdsvis Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) og Carlsbergfondet.

Revolutionary Ruins

Helene Risør modtager 595.000 kr. fra DFF til inden februar 2022 at forberede og modne forskningsprojektet ’Revolutionary Ruins: Citizens, States and Infrastructure in Latin America’ frem mod en større ansøgning til Det Europæiske Forskningsråd. Det vil bl.a. ske gennem metodeudvikling og produktion af nye forskningsartikler og en bogudgivelse.

Helene Risørs forskning har fokus på, hvordan tidligere og nuværende revolutionære projekter og deres fysiske manifestationer i form af f.eks. bygninger og monumenter har trukket eller stadig trækker politiske og kulturelle spor i en række latinamerikanske stater. Projektet omfatter bl.a. feltstudier i Chile, Venezuela, Bolivia og Ecuador.

Decolonising Museums

Samtidig har Vibe Nielsen modtaget 700.000 kr. fra Carlsbergfondet til et toårigt ophold på University of Oxford som junior research fellow. Her vil hun arbejde med projektet ’Decolonising Museums: Changing Curatorial Practices at the Pitt Rivers and Quai Branly’.

I sit forskningsprojekt undersøger Vibe Nielsen, hvordan et stigende fokus på dekolonisering påvirker museumspraksisser på etnografiske museer i Storbritannien og Frankrig – to ledende europæiske kolonimagter. Hovedfokus er på, hvordan Pitt Rivers Museum i Oxford og le Musée du Quai Branly i Paris har håndteret debatterne om dekolonisering og hjemsendelse af værker, og hvordan det har påvirket udstillingerne såvel som museumsansatte, gæster og andre aktører.

Læs mere om Helene Risørs bevilling hos Danmarks Frie Forskningsfond.

Læs mere om Vibe Nielsens projekt og fellowship hos Carlsbergfondet.

Emner