10. juni 2016

Folkemødet: Travle dage på Bornholm for lektor i antropologi

Institut for Antropologi er solidt repræsenteret ved Folkemødet fra den 16. til den 19. juni, hvor Lektor Bjarke Oxlund deltager i intet mindre end seks forskellige paneldebatter

Bjarke taler om alt fra medicin, ældreboliger, frivilligt arbejde, seniorsex, over det grå gulds position på arbejdsmarkedet til mere flyvske emner som dans, sanselighed og aldringsfrygt. 

I diskussionerne i de enkelte paneler indgår en bred vifte af interesseorganisationer og myndigheder. Der er derfor repræsentanter spændende lige fra Dansk Industri, ÆldreSagen, Dansehallerne, PKA pension, Alzheimerforeningen, danske kommuner, over Venligboerne til Ældrerådet og andre forskere fra Center for Sund Aldring.

I oversigten nedenfor finder du et link med oplysninger om tema, tid, sted og deltagere for hver af de seks events.

Vel mødt på Bornholm!


Jeg har det fint… #forebyg4life

Arrangør  Center for Sund Aldring.

Tid og sted  16. juni 16:00 - 17:00, D6 Sund4life - Ved Brandstationen

Beskrivelse
Forebyggende medicin gives også til folk, som ikke føler sig syge. Medicinen er hård ved krop og selvopfattelse, så det frister at lade den stå. Forskere fra LIFESTAT forsker i behandling af forhøjet kolesterol og inviterer dig til at tale med om selvopfattelse, sygdom og videnskab versus erfaring.

Forebyggende medicin gives også til folk, som ikke føler sig syge. Medicinen er hård ved krop og selvopfattelse, så det frister at lade den stå. Forskere fra LIFESTAT forsker i behandling af forhøjet kolesterol og inviterer dig til at tale med om selvopfattelse, sygdom og videnskab versus erfaring. 600.000 danskere er i behandling med kolesterolforebyggende medicin. Mange mærker hverken sygdomsrisikoen eller behandlingens virkning. Til gengæld er medicinens bivirkninger til at tage og føle på. Hvordan kan vi skabe balance mellem velvære i nuet og hensyn til vores helbred i fremtiden? Det håber forskerne fra LIFESTAT og Center for Sund Aldring, at du vil være med til at svare på efter et kort oplæg. LIFESTAT er et tværfagligt forskningsprojekt, som bruger både medicinske, humanistiske og samfundsvidenskabelige værktøjer til at løse udfordringerne med kroniske sygdomme.

Deltagere
Lene Juel Rasmussen, Professor og direktør, Center for Sund Aldring. Jørn Wulff Helge, Professor, Center for Sund Aldring. Bjarke Oxlund, Lektor, Institut for Antropologi og Center for Sund Aldring.

 

Hvordan vil jeg bo som gammel, og hvilke muligheder har jeg?

Arrangør  DANSKE ÆLDRERÅD.

Tid og sted  17. juni 09:30 - 10:15, E11 Civiltinget - Kampeløkke Havn

Beskrivelse
Hvordan vil jeg bo som gammel, og hvilke muligheder har jeg? Debat mellem repræsentanter for ældreorganisationer og eksperter om, hvad fremtidens ældre forventer af en ældrevenlig bolig. Fokus er skrøbelige, sårbare og svækkede ældre – kort sagt ældre, der har behov for hjælp og støtte i hverdagen.

Hvordan vil jeg bo som gammel, og hvilke muligheder har jeg? Debat mellem repræsentanter for ældreorganisationer og eksperter om, hvad fremtidens ældre forventer sig af en ældrevenlig bolig. Fokus i debatten er skrøbelige, sårbare og svækkede ældre – kort sagt ældre, der har behov for hjælp og støtte i hverdagen eller som forventer at få behov for hjælp og støtte. Vi ved, at de fleste ældre ikke ønsker at flytte på plejehjem, men hvordan vil de så gerne bo? - Hvad er vigtigt for at en ældre føler sig tryg i egen bolig? - Spiller særlige forhold ind, hvis man tilhører en minoritet eller har anden etnisk baggrund end dansk? - Hvilke særlige forhold spiller ind hvis man har en demens sygdom? - Gør kommunerne nok for at ”forsyningssikre” ældrevenlige boliger til sine borgere? Kom og deltag i debatten. Hvad mener du? Har du nogle personlige erfaringer med emnet? Hør hvad paneldeltagerne siger, når de bliver udfordret af moderator Jesper Grunwald, journalist.

Deltagere
Erik Stagsted, Næstformand, DANSKE ÆLDRERÅD. Margrethe Kähler, Seniorkonsulent, Ældre Sagen. Birgitte Vølund, Landsformand, Alzheimerforeningen. Bjarke Oxlund, Lektor, Institut for Antropologi og Center for Sund Aldring.

 

Ansvar og engagement i frivilligt arbejde #frivillig4life

Arrangør  Center for Sund Aldring.

Tid og sted  17. juni 11:30 - 13:00,  D6 Sund4life - Ved Brandstationen

Beskrivelse
Foreningsliv og frivillighed er en af grundpillerne i vores velfærd. Børnepasning, festival, fællesspisning og besøgsordninger er gode eksempler. Skal seniorer også tage et ansvar for hinandens pleje? Er der grænser for frivilliges opgaver? Hvordan forbliver frivillige engagerede og ansvarsfulde?

Foreningsliv og frivillighed er en af grundpillerne i vores velfærd. Børnepasning, festival, fællesspisning og besøgsordninger er gode eksempler. Skal seniorer også tage et ansvar for hinandens pleje? Er der grænser for frivilliges opgaver? Hvordan forbliver frivillige engagerede og ansvarsfulde? Vores velfærdsmodel er under pres, og flere frivillige løser velfærdsopgaver. Hvordan hjælper vi bedst med pasning og pleje af børn og gamle? Hvordan sikrer vi, at fru Jensen ikke venter forgæves på besøg? Hvordan skaber vi nye forpligtende fællesskaber? Hvordan inddrager det offentlige de frivillige i indsatsen og sikrer et frugtbart samarbejde? Organisationer, kommuner og politikere vil sammen med forskere fra Center for Sund Aldring, Københavns Universitet udvikle ideer og pege på nye måder at inddrage frivillige.

Deltagere
Karsten Vrangbæk, Professor, Center for Sund Aldring. Bjarke Oxlund, Lektor, Institut for Antropologi og Center for Sund Aldring. Christian Scheele, Postdoc, Center for Sund Aldring. Aske Juul Lassen, Postdoc, Center for Sund Aldring. Bent Aage Rasmussen, Formand, Dansk Ældreråd. Trine Svendsen, Organisationskonsulent, Ishøj Kommune. Dorrit Guttmann, Sundhedschef, Vordingborg Kommune. Per K Larsen, Næstformand, Danske Seniorer. Tina Kraft, Med-adm, Venligboerne.

 

Seniorsex, skænderier og sjusser #sund4life

Arrangør  Center for Sund Aldring.

Tid og sted  17. juni 16:00 - 17:00, D6 Sund4life - Ved Brandstationen

Beskrivelse
Sundhed er ikke kun gulerødder og motion. Konflikter forkorter livet, siger lægen. Sex er vigtigt i alle aldre, supplerer antropologen. Etnologen hylder sociale fællesskaber – også når de bygger på øl og billard. Det er science slam om, hvordan vi bedst nyder vores liv. Også i livets sidste årtier.

Sundhed er ikke kun gulerødder og motion. Konflikter forkorter livet, siger lægen. Sex er vigtigt i alle aldre, supplerer antropologen. Etnologen hylder sociale fællesskaber – også når de bygger på øl og billard. Det er science slam om, hvordan vi bedst nyder vores liv. Også i livets sidste årtier. Tre forskere fra Center for Sund Aldring på Københavns Universitet slam’er om, hvad der skal til for at have høj livskvalitet. Bagefter kan publikum spørge og udveksle synspunkter med forskerne. Livskvalitet er en af de vigtigste faktorer for vores sundhed, men måske også den sværeste at måle og veje. Lektor Rikke Lund, lektor Bjarke Oxlund og postdoc Aske Juul Lassen har den nyeste viden og gør forsøget. Din vært er Center for Sund Aldring – et tværvidenskabeligt forskningscenter på Københavns Universitet støttet af Nordea-fonden. Vi er på Folkemødet under overskriften Sund4life.

Deltagere
Bjarke Oxlund, Lektor, Instit for Antropologi og Center for Sund Aldring. Rikke Lund, Lektor, Center for Sund Aldring. Aske Juul Lassen, Postdoc, Center for Sund Aldring.

 

Få opfyldt dine drømme for 3. halvleg #vital4life

Arrangør  Center for Sund Aldring.

Tid og sted 18. juni 11:30 - 13:00, D6 Sund4life - Ved Brandstationen

Beskrivelse
Mange håber på et seniorliv med (bi)beskæftigelse og iværksætteri. Hvordan sikrer vi et samfund, hvor alle har mulighed for at få opfyldt deres drømme? Hvis banehalvdel ligger bolden på – den enkeltes, virksomhedernes eller samfundets?

Flere seniorer lever et aktiv liv og forfølger gerne drømmen om eget firma eller starter en helt ny løbebane, når de bliver 60. Nogle virksomheder opfordrer medarbejderne til allerede i 50-års-alderen at planlægge et aktivt pensionistliv. Hvordan planlægger man tredje halvleg? Hvordan skal vi indrette arbejdsmarkedet, så vi imødekommer en ny generation af ældre med store forventninger og behov? Og hvordan flytter vi fordomme? I en workshop vil bl.a. formanden for Ældre Sagen, medlemsdirektøren fra PKA og forskere fra Center for Sund Aldring, Københavns Universitet udvikle ideer og pege på nye måder at indrette arbejdsmarkedet på. Workshoppen foregår på engelsk.

Deltagere
Rudi Westendorp, Professor, Center for Sund Aldring. Bjarke Oxlund, Lektor ved Institut for Antropologi og Center for Sund Aldring. Karsten Vrangbæk, Professor, Center for Sund Aldring. Bjarne Hastrup, Direktør, Ældre Sagen. Steen Nielsen, Underdirektør, Dansk Industri. Tomas Frydenberg, Medlemsdirektør, PKA. Karsten Mølgaard Jensen, Administrerende direktør, Ase.

 

Dans, sanselighed og nærvær #glæde4life

Arrangør Dansehallerne.

Tid og sted  18. juni 14:30 - 15:30, D6 Sund4life - Ved Brandstationen

Beskrivelse
Det gode ældreliv indbefatter, at der også er fokus på sanselighed, nærhed og fællesskab. Hør hvordan det kan opnås, når Dansehallernes kunstneriske leder og direktør Efva Lilja inviterer forsker fra Center for Sund Aldring, Bjarke Oxlund, til en snak om dansekunst, seksualitet og intimitet.

Et godt ældreliv handler ikke blot om at have sparet op til pensionen, men i høj grad også om sanselighed, nærhed og fællesskab. Kom og deltag, når Dansehallernes kunstneriske leder og direktør Efva Lilja inviterer lektor og forsker fra Center for Sund Aldring, Bjarke Oxlund, til en sanseudvidende snak om dansekunst, bevægelse og intimitet. Efva Lilja, der som koreograf bl.a. har arbejdet med ældre dansere, vil på involverende vis fortælle, hvad dans og koreografi kan betyde for ældres livskvalitet. Derefter vil Bjarke Oxlund, en af landets førende forskere inden for ældres sundhed og seksualitet, fortælle, hvorfor det er vigtigt at bevare intimiteten hele livet.

 

Deltagere
Efva Lilja, Direktør og kunstnerisk leder, Dansehallerne. Bjarke Oxlund, lektor ved Institut for Antropologi og Center for Sund Aldring.

 

Byt din aldringsfrygt væk #scienceslam4life

Arrangør Center for Sund Aldring.

Tid og sted 19. juni 11:00 - 12:00, D6 Sund4life - Ved Brandstationen

Beskrivelse
Ømme led, trætte ben og blåt hår. Er det uoverskueligt at blive gammel? Kom og byt dine myter og fordomme til vigtig viden hos Sund4life. Tre forskere står for handlen i science slam om celler, psyke og sunde vaner. Hvis du tager synspunkter og spørgsmål med, får du også svar.

Ømme led, trætte ben og blåt hår. Er det uoverskueligt at blive gammel? Kom og byt dine myter og fordomme til vigtig viden hos Sund4life. Tre forskere står for handlen i science slam om celler, psyke og sunde vaner. Hvis du tager synspunkter og spørgsmål med, får du også svar. Heldigvis bliver vi ældre, men står skavankerne mål med fordelene? Forskerne Claus Desler, Jørn Wulff Helge og Bjarke Oxlund ved alt om aldring, og hvordan vi får de rare, sjove år til at blive ved. De får hver syv minutter til at give deres viden videre, og så kan du komme på banen. Desler, Helge og Oxlund kommer fra Center for Sund Aldring, hvor de gransker kroppens mindste dele, effekten af fysisk aktivitet og forestillinger om, hvad ældre vil og kan. Center for Sund Aldring er et tværvidenskabeligt forskningscenter på Københavns Universitet støttet af Nordea-fonden. Vi er på Folkemødet under overskriften Sund4life.

Deltagere
Claus Desler Madsen, Adjunkt, Center for Sund Aldring. Jørn Wulff Helge, Professor, Center for Sund Aldring. Bjarke Oxlund, Lektor, Institut for Antropologi og Center for Sund Aldring.