19. oktober 2016

Antropologi får første erhvervs-postdoc inden for samfundsvidenskab på KU

Helene Ilkjær er ny erhvervs-postdoc på Institut for Antropologi med støtte fra Innovationsfonden. I løbet af de næste tre år skal hun i samarbejde med virksomheden Exruptive se på, hvordan passagerer oplever og bruger nye teknologier der skal lette sikkerhedstjek i lufthavne

Lufthavnstjek er en omstændelig affære. Bælter, sko og jakker skal af. Computer og tolietsager skal op ad tasken og så videre.
I forsøget på at lette lufthavnes sikkerhedstjek er virksomheden Exruptive i gang med at udvikle et system, der skal overflødiggøre de lange køer og besværlige procedurer. Det sker blandt andet ved hjælp af røntgen så passagererne kan stryge direkte gennem sikkerhedstjekket.
De næste tre år får virksomheden antropologisk assistance fra postdoc Helene Ilkjær, der skal hjælpe med at undersøge, hvordan passagerer og ansatte oplever og bruger de nye teknologier. Postdoc-stillingen er bevilliget af Innovationsfonden og samarbejdet er den første erhvervs-postdoc givet på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet.

"Lufthavnsantropologi"

Helene Ilkjær, der har en Phd fra Institut for Antropologi, er allerede i gang med arbejdet.
- Lige nu tester vi prototyper af brugerfladen på  tablets, kommunikationsbehov og flow i håndbagagescanneren. Det sker i et særligt testcenter, som virksomheden har indrettet ved Vojens Lufthavn. Her handler det meget om passagerernes oplevelser, forklarer Helene Ilkjær.

- På sigt er det meningen at jeg også skal lave nogle feltstudier i internationale lufthavne, blandt andet i Dubai International Airport. Her vil fokus både være på ansatte og passagerer. Nøgleordene for projektet er brugerdrevet innovation, mødet mellem mennesker og teknologi i lufthavne. Vi kunne kalde det "lufthavnsantropologi," siger Helene Ilkjær.

Læs mere om projektet: Ny dansk teknologi kan gøre sikkerhedstjek i lufthavnen fie gange hurtigere