18. september 2018

Antropolog vinder litterær etnografi-pris

Pris

Lektor Helle Bundgaard skriver om ulighed mellem antropologen og informanten i novellen ’Much Ado about a Ladies Bicycle’. Hun har modtaget en litterær etnografi-pris, som bliver overrakt i november måned på konferencen American Anthropological Association, Californien.

En cykel er omdrejningspunktet i en novelle af lektor Helle Bundgaard. På et feltarbejde i en lille indisk landsby får antropologens cykel værdi - ikke bare for ejeren men også for mange af landsbyens beboere.  Antropologens informanter strides indbyrdes om cyklen, og nogle forsøger at forhandle sig til at overtage den. I novellen  ’Much Ado about a Ladies Bicycle’ bliver cyklen og forhandlingen om cyklen et vindue, som lektor Helle Bundgaard anvender til fortælle om ulighed mellem antropolog og informant på en nuanceret måde:

- Med novellen beskriver jeg, hvordan jeg navigerede i et dilemma, som mange antropologer formodentlig vil opleve på et tidspunkt i deres arbejdsliv. Formålet med at skrive litterær etnografi er at formidle så folk får lyst til at læse, og jeg ser prisen som et udtryk for, at det er lykkedes med denne historie, siger Helle Bundgaard, der er lektor ved Institut for Antropologi.

Prisen er en andenplads i ‘The Society for Humanistic Anthropology Ethnographic Fiction and Creative Nonfiction Writing Award’.  ’Much Ado about a Ladies Bicycle’ bliver publiceret i Anthropology and Humanism, sommeren 2019.

Læs mere hos The Society for Humanistic Anthropology