05. november 2018

Antropolog inviteret til fejringen af 30-årsdagen for de første kinesiske reagensglasbørn

Fertilitet

Professor Ayo Wahlberg, Institut for Antropologi, var inviteret til 30 års-dagen for kinesiske reagensglasbørn i Changsha, hvor han overrakte sin bog om den kinesiske fertilitetsindustri.

I juni 1988 blev Kinas først barn født efter in vitro fertilisering (IVF) i Beijing. Tre måneder senere, i oktober 1988, blev to IVF-børn til født i Changsha, som er hovestad i Kinas Hunan provins. Disse begivenheder blev markeret ved festligheder d. 29. oktober 2018 i Changsha ved CITIC-Xiangya fertilititsklinik. Det var professor Lu Guangxiu, klinisk genetiker og læge, som var med til at udvikle reproduktive teknologier under vanskelige forhold igennem 1980’erne i Changsha, Kina.

I dag, 30 år senere, er fertilitetsklinikken i Changsha verdens største med hele 43,000 IVF behandlinger udført i 2017. Professor Ayo Wahlberg var inviteret til fejringen. Her overrakte han officielt sin bog Good Quality – the Routinization of Sperm Banking in China til Lu Guangxiu. I bogen viser Ayo Wahlberg, hvordan assisterede reproduktive teknologier blev udviklet og udbredt i et Kina, som ellers var i gang med at forhindre fødsler igennem den berygtede et-barns politik. I dag har Kina brug for babyer eftersom 700.000 færre babyer blev født i 2017 i forhold til 2016. Det på trods af lempelsen af et-barns politikken i slutning af 2015, som gør det muligt for alle par i Kina at få 2 børn.

Læs mere: Kina vil have flere babyer