Andy Lautrup

Andy Lautrup

Postdoc

Min forskning fokuserer på klimakrisens sociale og kulturelle konsekvenser i en skandinavisk velfærdsstatskontekst. Med udgangspunkt i etnografisk feltarbejde undersøger jeg, hvordan klimakrisen påvirker ideer om hvad et godt liv og godt samfund er og hvad der skal til for at opnå dem. Min ekspertise knytter sig til unges klimaaktivisme og protestformer i de skandinaviske velfærdsstater.

 

I min ph.d.-forskning samarbejdede jeg med unge klimaaktivister i Norges oliehovedstad Stavanger om at skabe viden om lokale protestformer og forandringsmuligheder i lyset af olieindustriens store betydning for Stavanger. Min ph.d.-afhandling er tilgængelig her.

 

Aktuelt er jeg som postdoc en del af forskningsprojektet OIKOS, der undersøger klimakrisen som en omsorgskrise. Med udgangspunkt i unges klimaaktivisme i Danmark undersøger jeg omsorg både som et aktivistisk organiseringsprincip og som en måde at forholde sig til klima- og miljøkriser på.

 

I mine analyser trækker jeg på miljøhumaniora, antropologi, videnskabs- og teknologistudier samt kulturteori, herunder særligt queer-teori og intersektionel feminisme. Jeg er desuden informeret af indsigter fra klima- og miljøretfærdighed og er optaget af at bygge bro mellem teori og praksis, ved at skabe gensidige udvekslinger mellem akademiske forskningsmiljøer og de aktivistiske miljøer min forskning er empirisk forankret i.

 

Jeg er optaget af potentialerne i interdisciplær, kollaborativ forskning og skrivning, og har erfaring med at idéudvikle, forske, skrive og udgive i større og mindre kollektiver (se liste over publikationer).

 

Mine pronominer er de/dem.

 

Nøgleord for forskning og vejledning

Klimakrise, aktivisme, protestformer, protest og medskyldighed, omsorg, kritiske studier af de nordiske velfærdsstater, nordisk exceptionalisme, klima- og miljøretfærdighed, børnefigurer, klima og reproduktion, miljøhumaniora, petrokultur, energihumaniora, queerteori, etnografiske metoder, etnografisk feltarbejde, feministiske og antikoloniale videnskabs- og teknologistudier, kollaborativ skrivning.

 

Kurser på IKK

Klimakrise og omsorgskrise i moderne litteratur. 2023. Sammen med Isak Winkel Holm, Mikkel Krause Frantzen og Ida Bencke

 

Andre kurser

Society and Technology. 2020. IT Universitetet i København. Sammen med Rachel Douglas-Jones og Katinka Amalie Schyberg

Organizational Change. 2019. IT Universitetet i København. Sammen med Jan Pries-Heje, Raluca Stana, Caroline Anna Salling og Atifa Rasooli

Environmental Anthropology. 2019. Institut for Antropologi, Københavns Universtitet

Antropologi som Profession. 2018. Institut for Antropologi, Københavns Universtitet. Sammen med Cecilie Rubow, Camilla Kehlet og Kamilla Hasager Jensen

 

Ph.d.-kusus organisering

Feminist and postcolonial STS. 2021. IT Universitetet i København. Sammen med Simy Kaur Gahoonia, Barbara Nino Carreras, Caroline Anna Salling, Katja Sara Pape de Neergaard, Katrine Meldgaard Kjær og Rachel Douglas-Jones (ETHOSlab).

Change and Continuity. 2020. IT Universitetet i København. Sammen med Steffen Dalsgaard og Katinka Amalie Schyberg.

 

 

 

ID: 365538280