Statiners fremvækst i Danmark – Københavns Universitet

Institut for Antropologi > Forskning > Publikationsomtaler > Statiners fremvækst i ...

15. juni 2018

Statiners fremvækst i Danmark

Tidligere ph.d.-studerende Sofie Rosenlund Lau og tidligere lektor Bjarke Oxlund på Institut for Antropologi har i samarbejde med to kolleger fra det tværvidenskabelige forskningsprojekt, LIFESTAT, der løb fra 2013-2017, udgivet en artikel i tidsskriftet BioSocieties.

Artiklen byder på en socio-historisk gennemgang af fremvæksten af forebyggende medicin i Danmark ved at udforske de nærmere detaljer omkring, hvordan farmaceutisk forebyggelse af kolesterol blev til en rutinepræget standard for god pleje. Baseret på en dybtgående læsning af tre årtiers diskussioner i Ugeskrift for Læger samt interviews med eksperter, fremhæver artiklen hvor vigtig en rolle praktiserende læger spiller som udøvere af forebyggende medicin i praksis. Godt hjulpet på vej af ny tekno-videnskabelige innovationer såsom retningslinjer og vurderingsværktøjer, forløb 'rutiniseringen' af statiner i Danmark som en proces nedefra og op, hvor en lokal gruppe af terapeutiske reformatorer succesrigt manøvrerede på tværs af videnskabelige, politiske og praktiske virkeligheder for at omsætte en omdiskuteret global evidens til et grundlag for en ny standard for pleje. 

Bjarke Oxlund & Sofie Rosenlund Lau, Statiners fremvækst i Danmark: Et slag for lokaliserede tilgange til rutiniseringen af farmaceutisk forebyggelse af hjertekarsygdomme, BioSocieties, juni 2018.