17. maj 2023

Etnografisk tekst - Om at forstå verden gennem skrift

Cover af Etnografisk tekstLektor Helle Bundgaard har netop udgivet bogen, Etnografisk tekst - Om at forstå verden gennem skrift, i samarbejde med professor Anne Line Dalsgård fra Århus Universitet.

Etnografisk tekst handler om, hvordan man skriver liv frem. Bogen er skrevet til alle, studerende såvel som fagfolk, som skriver med udgangspunkt i etnografisk materiale.

Der er etnografiske tekster, vi kan læse igen og igen, fordi der er liv i dem. Som andre akademiske tekster informerer de læserne, men de gør også mere end det. De vækker vores fantasi og refleksion, får os til at stoppe op og se tilværelsen fra nye vinkler.

Etnografiske tekster er forpligtede på virkelige hændelser og kan ikke som skønlitterære tekster frit lade fortællingen folde sig ud. Til gengæld har de ofte et rigt og billeddannende etnografisk materiale at trække på. En gummistøvle, som dukker op i en massegrav i Columbia. Et fad med rosinboller, som tavst skubbes over et spisebord i Grønland. En kvinde på et jobcenter i København, som løfter op i blusen og viser sit arrede bryst frem. Sådanne observationer fortæller om menneskers relationer og rejser spørgsmål.

Etnografisk tekst er inddelt i tre dele; "Opmærksomhed, formgivning og fantasi", "Kunsten at skrive" og "Det etnografiske håndværk". Disse giver tilsammen et bud på, hvad det kræver at skrive vedkommende etnografi i dag.

Læs mere om bogen på forlagets hjemmeside.

Emner