På feltarbejde med blå blink

Som strategisk analytiker i Sydøstjyllands politi er antropolog Jazmin Cullen både på feltarbejde med hundepatruljen og når der skal ransages rockerborge. Hendes arbejde består i at bygge bro mellem betjentene på gaden og politiets øverste ledelse

Da Jazmin Cullen i starten af 2013 var ved at lægge sidste hånd på sit speciale om det post-fascistiske Argentina, havde hun ikke drømt om, at hendes første job ville blive for ordensmagten. Men da Sydøstjyllands politi søgte en antropolog til en stilling som strategisk analytiker, sendte Jazmin en ansøgning og fik jobbet.

Gennem hele sin studietid var Jazmin meget optaget af den anvendte antropologi uden præcis at være klar over, hvad hun gerne ville bruge den til.
- For mig er metoden det helt særlige ved min uddannelse. Det gode ved antropologisk metode er, at den kan beskæftige sig med alt. Der er ingen begrænsninger. Så længe det handler om mennesker, kan vi antropologer gøre en forskel, siger hun. 

Anvendt antropologi
I sit nuværende arbejde har Jazmin rig lejlighed til at arbejde med både mennesker og de antropologiske metoder. Hendes hovedopgave består i at undersøge, hvordan betjentene på gulvet udøver og oplever deres arbejde, hvilke metoder de bruger, hvordan de bruger dem og hvordan de opfatter deres arbejdsmiljø.
- I år har der været særlig fokus på indbrud i beboelser, hvilket er et stort problem i Danmark. Jeg har arbejdet meget med de lokalenheder, der beskæftiger sig med indbrud. I den forbindelse bruger jeg deltagerobservation og forskellige interviewteknikker for at undersøge, hvad der faktisk sker, når betjentene bliver kaldt ud. Om de for eksempel bruger de metoder, de har lært på politiskolen, og hvad der eventuelt begrænser dem i at bruge dem. Herefter laver jeg workshops, der ser på, hvordan vi kan gøre udrykningerne bedre og mere effektive. Her benytter jeg deltagermetoder for at få betjentene aktivt involveret. På den måde er der faktisk rigtig meget antropologisk arbejde i min stilling, og det passer mig virkelig godt, forklarer hun.

Skarptskårne analyser
Jazmin Cullen arbejder sammen med en anden strategisk analytiker, der har studeret statskundskab. Ifølge Jazmin udgør de et godt team. Jazmin tager sig af den kvalitative metode, kollegaen tager sig af den kvantitative del. På den måde supplerer de hinanden med det bedste fra begge verdener.

Og selvom det er nyt for politikredsen at have akademikere ansat, er Jazmins arbejde blevet rigtig godt modtaget.
- I starten stillede kollegerne og betjentene spørgsmålstegn. Hvad kan hun egentlig, hende der? Men jeg ved, at de er blevet positivt overraskede over mine analyser. Jeg kan skære ind til benet samtidig med, at jeg taler betjentenes sag i forhold til ledelsen. Politiet er en hierarkisk organisation, så jeg tror, at mit arbejde har været en øjenåbner for ledelsen. Tidligere havde de ikke den samme forståelse for, hvad der foregår på gulvet. Det har de nu, og de tager vores arbejde meget seriøst. Både på lokalt men også på nationalt niveau, siger Jazmin Cullen.