Hvad er et menneske, og hvem skal være i den her verden sammen med os? – Københavns Universitet

12. december 2017

Hvad er et menneske, og hvem skal være i den her verden sammen med os?

Teknikker til at vælge bestemte børn til eller fra er de senere år blevet udbredt globalt med eksplosiv hast. Ny antologi samler forskning fra antropologer på feltarbejde blandt gravide, på abortklinikkerne og i laboratorierne - fra Hien i Vietnam til Susanne i Danmark

»De seneste årtier har vi set en voldsom udvikling i teknologiske muligheder, og det stiller politikere, sundhedspersonalet og potentielle forældre i nogle helt nye valgsituationer,« siger Ayo Wahlberg.

Valget er både eksistentielt for den enkelte: hvilket barn man ønsker sig at få - men også overordnet: hvordan ønsker forskellige samfund at bruge de økonomiske ressourcer på sundhedsområdet. Og kan man tillade, at potentielle familiemedlemmer med bestemte træk forhindres adgang til livet? »Det kan koges helt ned til det grundlæggende eksistentielle spørgsmål: Hvad er et menneske, og hvem skal være i den her verden sammen med os?« spørger Tine Gammeltoft.

På Ayo Wahlbergs opslagstavle på Institut for antropologi på Københavns Universitet kan man se et gruppebillede af 16 kittelklædte mennesker - alle kinesere bortset fra den rødhårede Ayo Wahlberg, der lyser op i midten på første række. Han har lavet sit feltarbejde på en af Kinas 21 sædbanker i Changsha i Hunan-provinsen - landets ældste af slagsen. Hans forskningsresultater bliver publiceret i bogform til foråret - efter ti års studier.

»Forskning i det her felt tager tid, for det er utroligt følsomt. Uanset om man befinder sig i Kina, hvor reproduktion er et statsanliggende, eller i Lavfertilitetsdanmark med singlekvinder, der vælger at få børn uden mænd, er det svært at komme tæt på. Det er krævende at få tilliden på plads for at få lov til at være med i de her meget intime øjeblikke,« siger han.

Og hvor teknologierne i begyndelsen var forbeholdt de få, er de på få år via globaliseringen blevet tilgængelige for stort set alle.

»Der er sket et produktionsboom i medicinske apparater, og selv i de fjerneste afkroge af verden kan man efterhånden finde maskiner til ultralydsscanning,« siger Ayo Wahlberg.

Ayo Wahlberg og Tine Gammeltoft i Information den 9. december 2017: Hvad er et menneske, og hvem skal være i den her verden sammen med os?