Lyd lægger lag til fortællingen – Københavns Universitet

Institut for Antropologi > Om instituttet > Nyheder > Lyd lægger lag til for...

02. juni 2017

Lyd lægger lag til fortællingen

”Lyd har et potentiale for den etnografisk nære fortælling og den brede formidling. Som antropologer har vi adgang til spændende steder og fortællinger, men vi trænes ikke i at formidle dem til et bredere publikum”
Mød den radio-prisvindende antropolog Nanna Hauge Kristensen, der meget gerne vil have skruet op for lyden i den antropologiske undervisning.

Først vandt hun den danske konkurrence ”Shortdox” på P1 og efterfølgende ryddede hun bordet i den nordiske konkurrence, hvor hun vandt prisen ”bedste shortdox-podcast” for sin personlige fortælling ’Sommerregn,’ der der handler om kemoterapi og grænserne mellem at være syg og rask. Antropolog Nanna  Hauge Kristensen kan noget med lyd. Udover arbejdet med Sommerregn har hun undervist i kurset antropologisk metode, hvor mere end halvdelen af årgangen brugte podcast som medie til deres eksamen.

Hvordan bruger du lyd og podcasts i dit arbejde med antropologi?
Lydmediet er for mig oplagt at kombinere med den antropologiske metode. Vi har adgang til spændende steder og fortællinger, men trænes ikke i at formidle dem til et bredere publikum. Lydoptagelser er forholdsvis lette at lave, rent teknisk og i forhold til adgang. Ofte opleves lydoptageren ikke så intimiderende som et kamera. Der er plads til en intimitet – både i optagesituationen og i lytteoplevelsen, som jeg godt kan lide. Det er en sanselig formidlingsform, som kan fange stemninger, betoninger i stemmer og situationer, som kan være svære at beskrive. De ligger i oplevelsen, og den oplevelse kan lyden give til lytteren. Samtidig er det et billedskabende medie, der appellerer til lytterens fantasi og indlevelse. Men man skal selvfølgelig øve sig i at skabe billederne. På den måde, er det et håndværk, som så meget andet.

Hvordan opstod idéen til ’Sommerregn’?
’Sommerregn’ er en personlig lydfortælling med materiale optaget fra mit eget liv. Da jeg fik konstateret brystkræft for to år siden, valgte jeg at optage forløbet. Jeg havde forinden lavet feltarbejde blandt kræftpatienter. Pludselig var jeg selv blevet ”den anden” og optagelserne kan måske ses som en form for autoetnografi.

Hvad er det, der gør podcasts og lyd til et oplagt medie at arbejde med, når man beskæftiger sig med antropologi?
Som etnografer indfanger og tilsnitter vi et stykke situeret ”virkelighed”. Det samme gør lyddokumentaristen. Redigeringen af en lydfortælling kan ses som en analytisk proces, hvor materiale bearbejdes – og ved hjælp af klipsammensætninger, musik, speak og andre greb, kan udsige mere end den umiddelbare fortælling. Personligt vil jeg gerne udforske lydetnografi mere og være med til at skabe et miljø for det her på instituttet. Lyd har et fint potentiale for den etnografisk nære fortælling og den brede formidling.

Antropolog Nanna Hauge Kristensen ser gerne at endnu flere bruger lyd i deres feltarbejde.

Lyt til Nanna Hauge Kristensens prisvindende podcast 'Sommerregn' her.