Antropologer udvikler medicinsk dialogværktøj – Københavns Universitet

Institut for Antropologi > Om instituttet > Nyheder > Antropologer udvikler ...

27. november 2017

Antropologer udvikler medicinsk dialogværktøj

Hvordan træffer man beslutning om at tage kolesterolsænkende medicin? Eller om ikke at tage den?

Det spørgsmål kan være meget svært for den enkelte at besvare, når vedkommende sidder oppe i lægens konsultationsrum. For godt kan nok kan man måle kolesteroltallene ret præcist og holde dem om imod Sundhedsstyrelsens retningslinjer for medicinsk håndtering af en statisk risiko for blodpropper. Men kunne der være andre muligheder? Og hvordan har man det selv med at tage medicin? Får man bivirkninger? Og hvad siger videnskaben?

Tilbud om medicinsk behandling reducerer ikke bare utryghed og usikkerhed. Den kan også være kilde til fornyet tvivl og usikkerhed. Derfor har forskere fra LIFESTAT forskningsprojektet udviklet et dialogværktøj, som almindelige mennesker kan lade sig inspirere af, når de sammen med lægen skal træffe beslutning om medicinering.

Ph.d.-studerende Sofie Rosenlund Lau og postdoc Birgitte fra Institut for Antropologi har været de primære drivkræfter bag at udvikle sitet:

www.kolesteroldialog.dk

Dialogværktøjet er udviklet med henblik på at styrke brugerinddragelse og fælles beslutningstagen i forhold til medicinering af livstilssygdomme.

Guiden er udviklet af Sofie og Birgitte i samarbejde med andre forskere fra LIFESTAT projektet ved Københavns Universitet:

• Margit Kriegbaum, postdoc, Institut for Folkesundhedsvidenskab, Afdeling for Sundhedstjenesteforskning
  • Anja Christine Birk Kuhlman, ph.d.-studerende, Institut for Biomedicin, Afdeling for Systembiologisk forskning

John Sahl Andersen, lektor, Institut for Folkesundhedsvidenskab, Afdeling for Almen Medicin